Het provinciaal domein De Halve Maan een evenement van onbepaalde duur.

De zon bepaalt de duur en de intensiteit van het gebeuren. De voorbije dagen resulteerde dit telkens in een evenement met meer dan 3.000 bezoekers. Het aantal tussenkomsten op het domein is voor onze diensten op één hand te tellen.

Op de toegangswegen naar het domein hebben wij onze handen vol; omdat wij de overlast voor de buurt tot een minimum willen beperken en omdat wij een duidelijk signaal willen geven dat we in Diest hoog inzetten op de verkeersveiligheid.

Op 26 juni ’19 hielden we extra controles en dit terwijl vijf van onze medewerkers ingezet werden in Werchter bij de opening van de campings.  

Extra controles bij de instroom van de bezoekers

  • In de vroege namiddag controleerden we de instroom van bezoekers op de Halensebaan en de Leuvensesteenweg te Diest. We reageerden op een oproep van een buschauffeur van de Lijn en wachtten de bezoekers op aan het station te Diest. Hierbij werden geen overtredingen vastgesteld.

Extra controles op wildparkeren in de buurt van de Halve Maan te Diest

  • Wegeniswerken verplichten te bezoekers tot het volgen van een omleiding om de parking van het Provinciaal Domein te bereiken. Een aanzienlijk aantal kiest er echter voor om de omleiding niet te volgen en hun wagen in overtreding achter te laten.
  • Omdat deze bestuurders niet enkel de verkeersregels aan hun laars lappen maar bovendien voor overlast zorgen in de buurt en de geparkeerde voertuigen een vlotte toegang tot het domein voor de hulpdiensten bemoeilijken, laten we de voertuigen verplaatsen door een takeldienst. Op 26 juni ’19 werden 12 voertuigen getakeld in de buurt van de Halve Maanplaats te Diest.

Extra controles bij de uitstroom van de bezoekers.

Onze medewerkers hadden vooral aandacht voor die bestuurders waarbij de ogen “paraplu” stonden. Dit bleek het juiste selectiecriterium want dit werd niet veroorzaakt door teveel zon of zand in de ogen:

  • In één voertuig had een passagier uit Genk, een gebruikershoeveelheid drugs op zak;
  • 19-jarige bestuurder uit Brussel was onder invloed van alcohol en hij testte positief op drugs. Hij was bovendien vergezeld van een passagier niettegenstaande er hem een contactverbod was opgelegd met die persoon. Eén van de passagiers was in het bezit van een gebruikershoeveelheid drugs;  
  • 31-jarige bestuurder uit Brussel testte positief op drugs;
  • 41-jarige uit Diest maakte gebruik van een gsm tijdens het rijden en testte positief op drugs.

Enkele heethoofden hielden ons rond sluitingstijd even bezig. Of hoe een kleine groep alle aandacht opeist tussen de talrijke bezoekers van het domein;

  • Met enige diplomatie slaagden onze ploegen er in eerste instantie in om de gemoederen te bedaren na een opstootje op het provinciaal domein. Even later riep de ijsventer, bij de uitgang van het domein onze steun in. Hij werd door enkele jongeren ‘getrakteerd’ op zijn eigen ijs. Bij aankomst waren de vogels echter gaan vliegen;
  • Tijdens onze aanwezigheid aan het station te Diest waar we de bezoekers van het domein uitzwaaiden werden we geconfronteerd met een lokale druggebruiker die in het bezit was van heroïne.
  • Tijdens die controle werden we naar de Wijngaardstraat geroepen voor een vechtpartij tussen een tiental jongeren. Blijkbaar dezelfde Brusselse jongeren die eerder op het domein een onderling dispuut hadden. We gingen over tot een grondige controle van de aanwezigen. Een aantal van hen werden die dag al eerder aan een controle onderworpen.  Eén van hen werd nu gearresteerd; hij mocht alvast een nachtje in de politiecel doorbrengen in afwachting van een beslissing van het Parket. Een tweede persoon werd bestuurlijk aangehouden met het oog op identificatie.