Persartikel van 30 mei 2023

Verlengd weekend : Extra tijd voor de familie

Het verlengde Pinksterweekend betekent voor de meeste mensen extra tijd voor het gezin. Voor hulpverleners, zoals de politie, betekent dit vaak extra werk.



Zo ook het voorbije weekend in de politiezone Demerdal : Op het domein de Halve maan in Diest bleef het rustig en waren er niet veel bezoekers. In Scherpenheuvel-Zichem daarentegen was het een drukte van jewelste. In het centrum van Scherpenheuvel aan de basiliek, maar vooral de sinksenfeesten in Averbode kregen een massa bezoekers te verwerken. Vooral de rommelmarkt op maandag zorgde voor een ware volkstoeloop. 

Er werden ook een aantal controleacties gehouden:

Op vrijdag 26 mei hield de interventiedienst een controleactie met bijzondere aandacht voor de lading van vrachtwagens en aanhangwagens.

Er werden 6 personen in overtreding bevonden, twee Belgen, een Pool, een Turk, een Bulgaar en een man uit Litouwen werden in overtreding bevonden. Er werden boetes uitgeschreven variërend van € 350 tot € 2500.

Deze personen werden beboet omdat hun lading niet correct gezekerd was of omdat de nodige documenten ontbraken.

Op zondag 28 mei werd de focus verlegd naar Averbode  en werd vooral aandacht besteed aan wagens die op een plaats voor mindervaliden parkeerden. Er werden een aantal boetes uitgedeeld en één voertuig werd getakeld.

Tijdens deze controle werd een jonge bestuurder aangetroffen met 5 gram weed. Hij kon aanvaarden dat hij een boete kreeg maar hij protesteerde toen hij vernam dat hij zijn drugs moest afgeven. En tot slot werd het rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen van een bestuurder onder invloed van drugs en alcohol.

Op maandag 29 mei werd een Roemeen betrapt in Zichem die reed met een niet-ingeschreven voertuig

Een dame uit Begijnendijk, die haar voertuig foutief geparkeerd had bleek te rijden met een voertuig waarvan de keuring vervallen was sinds 2019.

In Diest werd een bestuurder gevat die 8 gram weed in zijn onderbroek verstopt had en in het bezit was een pepperspray.

Averbode mocht duizenden bezoekers begroeten op de rommelmarkt van de sinksenfeesten. Vele voertuigen parkeerden foutief tot ongenoegen van de buurtbewoners. Dit is een structureel probleem en de politiezone Demerdal gaat in gesprek gaan met de buurtbewoners om de overlast in de toekomst te beperken.

MM