Persbericht van 17 januari 2022

Onder invloed

Op 14 januari 2022 controleerde een ploeg van de lokale politie Demerdal-DSZ een 42-jarige bestuurder uit Scherpenheuvel-Zichem . De man bleek onder invloed van drugs te rijden . Zijn rijbewijs werd dan ook onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken . Wat later legde ook een 38-jarige bestuurder uit Scherpenheuvel-Zichem een positieve speekseltest af . Ook zijn rijbewijs werd ingetrokken .

In de nacht van 15 op 16 januari 2022 controleerde een politieploeg te Diest Boudewsijnvest een 60-jarige man uit Scherpenheuvel-Zichem . Deze reed onder invloed van drugs , zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken .

In de Vleugtstraat te Diest was het de beurt aan een 34-jarige man uit Diest . Zijn alcoholverbruik bleek zodanig dat ook zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken .

Op 17 januari 2022 rond 01.30 uur werd een 53-jarige man uit Diest gecontroleerd in de Nieuwe Dijkstraat te Diest . Hij bleek onder invloed van alcohol te rijden en moest zijn rijbewijs tijdelijk inleveren .

Overlast

Op 14 januari 2022 rond 13.00 uur hoorden bewoners van de Valleilaan in Diest enkele zware knallen in een straatje dat aan de achterzijde van de woningen loopt . Wanneer ze gingen kijken vonden ze ter hoogte van een houten carport een rode plastic brandstofkan die open gebarsten was evenals een gebarsten spuitbus . Vermoedelijk werden deze opgeblazen met een vuurwerkbom . De brandstof in de jerrycan werd over een groot oppervlak verspreid maar kwam gelukkig niet tot ontbranding . De brandweer moest ter plaatse komen om het goedje op te ruimen . De politie stelt een proces-verbaal op wegens poging tot brandstichting en onderzoekt de zaak .

Diefstallen

Op 14 januari 2022 rond 21.45 uur stelde bewoners van een huis aan Schoonaerde te Diest vast dat er werd ingebroken . Aan de achterzijde van de woning werd het glas van een deur stuk geslagen .

Er werden 2 kleine kluizen ontvreemd waarin juwelen en geld zat .

De politie stelt een onderzoek in .

Op 15 januari 2022 bleek er ingebroken te zijn in een leegstaande woning aan de Reustraat te Diest . De achterdeur werd geforceerd en boven werd een raam ingeslagen . Het huis werd doorzocht maar het is onduidelijk of er ook iets gestolen werd .

Ongevallen

Op 15 januari 2022 rond 12.00 uur reed een 37-jarige man uit Aarschot met zijn bromfiets over het fietspad langsheen de Eduard Robeynslaan te Diest . Wanneer uit de Beukenlaan een wagen aankwam bestuurd door een 46-jarige man uit Diest stopte deze gedeeltelijk op het fietspad . De bromfietser kwam hierdoor ten val en werd met lichte kwetsuren naar het ziekenhuis gebracht .

Verkeersactie

Op 15 januari 2022 nam de lokale politie Demerdal-DSZ deel aan een arrondissementele actie tussen 1800 en 0200 uur met 15 personeelsleden .

Tijdens een eerste controle aan de Pastoriestraat te Testelt legden 25 bestuurders een negatieve ademtest af . Een 24-jarige en een 27-jarige bestuurder , beiden uit Scherpenheuvel-Zichem, bleken onder invloed van drugs te rijden . Hun rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken . Een 26-jarige bestuurder uit Bekkevoort testte zowel positief op alcohol als op drugs . Ook zijn rijbewijs werd ingetrokken .

De controle verplaatste zich vervolgens naar de Mannenberg te Scherpenheuvel . Hier bleken 47 bestuurders nuchter rond te rijden . Een 70-jarige bestuurder uit Scherpenheuvel-Zichem had net iets te veel gedronken en moest tijdelijk zijn rijbewijs afgeven .

Een 26-jarige man uit Paal die opviel door zijn sportieve rijstijl werd ook tegen gehouden . Hij kon geen rijbewijs voorleggen en gaf spontaan toe dat hij net er voor door de politie van een naburige zone werd tegen gehouden . Na een positieve blaastest had hij er zijn rijbewijs moeten achter laten . Zijn vriendin mocht verder rijden met de wagen maar hij had deze thuis af gezet en was dan maar verder naar huis gereden . Hij legde opnieuw een positieve alcoholtest af ,maar ook een positieve drugs test . Na contact met het parket werd zijn rijbewijs ingetrokken .

De laatste halte vond plaats op de Halensebaan te Diest . Hier werden7 negatieve ademtesten afgenomen . Twee bestuurders waren in overtreding met hun voorlopig rijbewijs doordat ze tijdens het weekend na 2200 uur niet meer mochten rijden. Een van hen, een 21-jarige man uit Bekkevoort, was daarbij onder invloed van alcohol en mocht zijn rijbewijs dan ook achter laten .

Een 28-jarige man uit Lummen was onder invloed van drugs en alcohol . Hij werd ook in het bezit gevonden van een hoeveelheid cannabis en hasj . Zijn rijbewijs werd ingetrokken .

Een ploeg met hond werd tijdens de actie ingezet om de gekende overlastplaatsen te controleren alsook het sluitingsuur van de Horeca . Alles verliep rustig . Een 21-jarige man uit Diest bleek in het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis .

In de omgeving van de halteplaatsen werd eveneens gecontroleerd op snelheid . 466 wagens reden de snelheidsmeter voorbij , daarvan werden er 44 geflitst .