Het goed beveiligen van accounts via tweestapsverificatie.

Het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition zullen tijdens de European Cyber Security Month in oktober 2020 een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid lanceren. Dit jaar gaat de aandacht uit naar het goed beveiligen van accounts en willen ze de internetgebruiker aanmoedigen om accounts sterk te beveiligen met tweestapsverificatie. Niets belet U om die tweestapsverificatie nu al te gebruiken voor het beveiligen van Uw accounts zonder die campagne af te wachten. 
 

Nog steeds gebruiken mensen wachtwoorden zoals 123456, azerty, Star Wars of hun naam en geboortejaar. Dat is geen goed idee, want zulke wachtwoorden zijn niet veilig. Er bestaan programma’s die dit automatisch kraken door deze veel voorkomende wachtwoorden allemaal uit te proberen. 

Ontdek hier wat je doet en wat je beter niet doet om je wachtwoorden sterk en veilig te houden. De gouden regel voor wachtwoorden is: hoe langer je wachtwoord, hoe veiliger.

Doen : 

  • gebruik verificatie in twee stappen

Verificatie in twee stappen maakt meestal gebruik van iets dat je weet (bv. een wachtwoord) en iets dat je hebt (bv. een gsm) of iets dat je 'bent' (bv. vingerafdruk). In de eerste stap log je met je wachtwoord in bij je account (Facebook, Twitter, Google, Microsoft…). In de tweede stap stuurt die account een code naar je gsm die je invult om toegang te krijgen tot je account. Er bestaan ook andere manieren voor verificatie in 2 stappen zoals bv. via Google Authenticator App of fysieke keys. Wij raden aan om verificatie in 2 stappen te gebruiken als ze beschikbaar is. Het is eenvoudig en veilig.

  • combineer hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen

Cijfers, hoofdletters en symbolen maken je wachtwoord moeilijker te kraken. Met cijfers, hoofdletters en symbolen zijn er veel meer combinaties mogelijk. Je kan ze overal in je wachtwoord of -zin gebruiken.

  • gebruik een lang wachtwoord

Gebruik een wachtwoord met minstens 13 karakters.

Niet doen : 

  • gebruik geen voorspelbaar wachtwoord
  • gebruik niet voor elke account hetzelfde wachtwoord
  • deel geen wachtwoorden
  • bewaar wachtwoorden niet zichtbaar (kleef zeker geen post-it met het wachtwoord aan je scherm)
  • gebruik hetzelfde wachtwoord geen jaren na elkaar

Meer info vindt U hier.