1 op 10 feiten van diefstallen opgehelderd in politiezone druivenstreek.

Tijdens het derde trimester van 2018 registreerde de politiezone 71 diefstallen. Het gaat voornamelijk over inbraken en pogingen tot inbraak in particuliere woningen en andere gebouwen (winkels, loodsen, …), diefstallen van en in auto’s en sommige andere diefstallen.

Zwarte Volvo Politie Druivenstreek

Begin juli vonden 2 pogingen tot inbraak plaats in een woning in Hoeilaart. Een alerte buurtbewoner heeft 4 verdachten gezien die de vlucht namen met een auto van het merk MINI. Na analyse van de ANPR-gegevens kan een nummerplaat gelinkt worden aan deze auto. De nummerplaat werd enige tijd ervoor gestolen in Vlaams-Brabant.

Half juli was er tijdens de dag een poging tot inbraak in een woning te Hoeilaart. Op de camerabeelden van de woning komt het voertuig van de daders duidelijk in beeld. De auto van de daders wordt gescand door de ANPR-camera’s. Het onderzoek is nog lopende.

Nog in juli werd een inbraak gepleegd in een woning te Overijse, analyse van de ANPR-gegevens wijst uit dat de MINI opnieuw aanwezig is maar dit maal met andere gestolen nummerplaten.

Eind augustus krijgt een interventieploeg van politiezone druivenstreek een melding via de 101 voor een diefstal in een auto in Eizer (Overijse). De verdachten hebben na de diefstal de vlucht genomen.

Na onderzoek in deze buurt stellen de inspecteurs vast dat er in verschillende auto’s werd ingebroken. Bij 7 slachtoffers werden in het totaal 10 diefstallen (waarvan 6 pogingen en schade ) gepleegd in auto’s. Wanneer de inspecteurs opzoekingen doen in de omgeving van de plaats van de feiten gaat hun aandacht naar 3 jongeren die ze eerder op de nacht in deze buurt hadden gecontroleerd omdat de bestuurder dronken was achter het stuur van zijn auto. De afgelegde weg die de verdachten vermoedelijk te voet hebben afgelegd tussen de plaats van de voorgaande controle en de plaats van aantreffen ligt op de weg waar de reeks diefstallen werden gepleegd. De 3 verdachten, waarvan 1 minderjarige, werden gearresteerd. De 2 meerderjarige verdachten werden voorgeleid op het parket van de Procureur des Konings waar ze de feiten hebben bekend. De minderjarige werd op beslissing van een jeugdrechter in een instelling geplaatst.

Op de grens van Overijse en Hoeilaart werden tussen eind augustus en begin september 2 inbraken vastgesteld. Buurtbewoners hebben op één van de adressen 2 verdachten opgemerkt. Na analyse van de ANPR-gegevens kunnen wij een auto met Franse nummerplaten linken aan deze inbraken.

Samengevat :

Bij 1 op 5 van de gepleegde feiten (diefstallen) leverden de ANPR-camera’s een nuttige onderzoekspiste op.

Bij 1 op 10 feiten werden de verdachten gevat.