Slachtofferzorg

Edingsesteenweg 308
1755 Gooik

De dienst slachtofferzorg van de lokale politie Pajottenland wordt verzekerd door een maatschappelijk assistente en door de wijkagenten (op het vlak van het herbezoek aan slachtoffers van diefstal met braak). Elke wijkagent heeft een opleiding slachtofferbejegening gevolgd.

De leiding berust bij de maatschappelijk assistente die niet alleen instaat voor het sensibiliseren van alle leden van het korps inzake slachtofferbejegening, maar ook voor de organisatie van opleidingen rond slachtofferbejegening voor de leden van het korps zodat elke medewerker de wettelijke procedures rond slachtofferbejegening kent.

Tot de taken van de maatschappelijk assistente behoren verder nog :

  • de organisatie van de doorverwijzing naar de tweedelijns slachtofferbejegening (de centra voor slachtofferhulp).
  • het organiseren van politionele slachtofferbejegening voor bepaalde slachtoffercategorieën (zware feiten, o.a. moord, doodslag, zedendelicten).
  • het beheer van de contacten met de hulpverlenende instanties.

Daarenboven is de maatschappelijk assistente er voor opvang van de medewerkers van de lokale politie die betrokken zijn bij traumatiserende feiten of bij individuele psycho-sociale problematieken en voor de organisatie van een vertrouwensdienst binnen het korps.

De maatschappelijk assistente verzorgt eveneens het beheer van zaken 'Jeugd en Gezin' in nauwe samenwerking met de Lokale Recherche en bereidt op vlak van Intrafamiliaal Geweld een protocol en draaiboek voor, in nauwe samenwerking met de provinciaal coördinatrice tegen geweld op vrouwen en de referentieambtenaar.

De maatschappelijk assistente vertegenwoordigt de zone in heel wat overlegstructuren, zoals de "arrondissementele raad voor slachtofferbeleid", het "welzijnsteam", het "Overlegplatform Politionele Slachtofferbejegening", het "Provinciaal Platform Criminaliteitspreventie", de "werkgroep geweldspreventie", het "Bruhavi drugpreventieplatform", het "Preventieplatform Zuidwest Brabant" en tenslotte het overleg met allerlei externe hulpverleningspartners zoals het "Comité Bijzondere Jeugdzorg", "het Centrum Algemeen Welzijnswerk", "het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg De Poort", "Crisisopvang Haven 21" en "de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn".