Beveilig je tegen inbraak met de actie "1dagniet"

Van 19 tot 25 oktober 2020 organiseert de FOD Binnenlandse Zaken in samenwerking met de federale politie, de provincies, de politiezones en de gemeenten, de lokale preventiepartners en de private partners de zevende editie van de nationale actie tegen inbraak.

1dagniet.be

Je zou denken dat je minder weggaat dan voorheen, dat je meer telewerkt en je dus minder risico loopt om het slachtoffer te worden van inbraak. Weet dat inbrekers maar 5 minuten nodig hebben om je huis te betreden, je te bestelen en te vluchten. Je hoeft dus niet lang afwezig te zijn, het is voldoende om even boodschappen te gaan doen of je kinderen naar school of een activiteit te brengen.

Het is geweten dat het aantal inbraken toeneemt tijdens de donkere maanden. Het moment is dus aangebroken om jezelf af te vragen wat je kunt doen om inbraken te voorkomen.

Preventie

Het voorkomen van een inbraak begint met het aannemen van goede gewoonten, zoals steeds de deuren en ramen op slot te doen, ook al ben je maar even weg en aantrekkelijke voorwerpen zoals laptop, smartphone, ... te verbergen.

Tijdens de korte herfst- en winterdagen is het makkelijker voor inbrekers om vast te stellen of je aanwezig bent of niet: geen licht, rolluiken niet neergelaten. Geef dus de indruk dat er iemand thuis is door lampen met tijdschakelaars te gebruiken of de radio te laten spelen.

Een ander aandachtspunt zijn de inbraken via de eerste verdieping, die meer en meer voorkomen. Denk eraan om de eerste verdieping van je woning te beveiligen want inbrekers gebruiken alles wat binnen hun bereik ligt om op de eerste verdieping te komen: dakgoot, tuinmeubels, ladder, stelling, ...

Diefstalpreventieadviseur

Weet je niet waar te beginnen? Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur van de politiezone Pajottenland. Hij komt gratis naar je toe om de zwakke punten inzake de beveiliging van je woning te analyseren en doet aanbevelingen om de risico's te verminderen. Niets is verplicht, je beslist zelf welke preventiemaatregelen je al dan niet wenst toe te passen. De adviezen van de diefstalpreventieadviseur zijn bovendien neutraal, objectief en volledig gratis. Aarzel dus niet langer!

De diefstalpreventieadviseur kan je ook adviseren om mechanische preventiemaatregelen te nemen. Zoals met name je deuren beveiligen met een meerpuntssluiting, een veiligheidscilinder of een rozet. De beveiliging van de ramen via vergrendelbare raamkrukken, opbouwsloten of gelaagd glas is ook belangrijk.

Interesse? Wacht niet langer, maak een afspraak met je diefstalpreventieadviseur. Ten gevolge van de coronacrisis zullen zij momenteel enkel telefonische ondersteuning aanbieden. Van zodra de gezondheidsmaatregelen het toelaten, zullen zij jou telefonisch contacteren voor het vastleggen van een afspraak voor een bezoek aan huis.

Maak een telefonische afspraak via 054 31 35 01, stuur een e-mail naar PZ.Pajottenland.DC@police.belgium.eu of vul een aanvraagformulier in via de website.

Op de website www.1dagniet.be vind je talrijke preventietips.

Ook jij kunt iets doen tegen inbraak. Volg dus de tips van de actie "1dagniet" en geef inbrekers geen enkele kans.