Mag in jouw tuin een drone vliegen?

Luchtverkeersleider Belgocontrol en het Directoraat-Generaal Luchtvaart hebben vrijdag de website http://www.droneguide.be gelanceerd. Daarop kan je nagaan op welke plaatsen in België vliegen met een drone verboden is, zowel recreatief als commercieel.

Op de website staat een interactieve kaart centraal. Gekleurde zones tonen waar je geen drone de lucht in mag sturen.

Opvallend is dat er ook heel wat verboden gebieden zijn voor recreatief gebruik (met een drone van maximaal 1 kilogram en tot 10 meter hoogte). Wie binnen de 3 kilometer van een luchthaven of een civiel of militair luchthaventerrein woont, mag uit veiligheidsoverwegingen zelfs niet in zijn eigen tuin met een kleine drone spelen.

Privéterrein

Ook industriële complexen, nucleaire installaties en gevangenissen zijn verboden gebied, net als plaatsen met veel mensen. Sowieso mag je met je kleine drone alleen boven je eigen privéterrein vliegen. Wil je boven andermans domein gaan, heb je daarvoor de toestemming nodig.

De verboden zones voor commercieel dronegebruik (met drones vanaf 1 kg en na een opleiding) zijn uitgebreider. In sommige gevallen kan wel een uitzondering worden aangevraagd.

Eerste stap

De interactieve kaart, ontwikkeld samen met het bedrijf UNifly, is een eerste stap. Binnenkort volgt er ook een app voor de recreatieve gebruiker. Tegen het einde van het jaar zou de website uitgebreid worden met een beschermd gedeelte voor professionele gebruikers. Zij kunnen dan een account aanmaken, waarmee ze hun drones, piloten en vluchten kunnen beheren en eventuele uitzonderingen kunnen aanvragen.

Bron: Belga

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 053 65 00 65.