Aankoop snelle Skoda Octavia RS

De politiezone K-L-M heeft een snelle Skoda Octavia RS aangekocht. De wagen is ‘semi-anoniem’. In combinatie met de lichtbalk is het voertuig alsnog duidelijk herkenbaar als politievoertuig indien nodig.

Het semi-anoniem voertuig is in eerste instantie belangrijk in het kader van de uitvoering van het onderdeel ‘verkeershandhaving’ van het nationaal veiligheidsplan en het zonaal veiligheidsplan van de politiezone K-L-M.

Het moet de politie in staat stellen om nauwer toezicht te houden op twee fenomenen die prioriteiten zijn van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, nl. gordeldracht en gsm-gebruik achter het stuur.

ANPR

Dit semi-anoniem voertuig is ook uitgerust met camera’s voor automatische nummerplaatherkenning (ANPR). Het ANPR-systeem zal er voor zorgen dat er efficiëntere gerichte controles kunnen uitgevoerd worden en dat specifieke voertuigen op een doeltreffende manier kunnen opgespoord worden.  Daarmee moet de veiligheid in het algemeen en de verkeersveiligheid in het bijzonder bevorderd worden.

De diverse ANPR-camera’s op het voertuig zullen zowel tijdens het rijden als het stilstaan alle nummerplaten van zowel stilstaande als rijdende voertuigen scannen. De gescande nummerplaten kunnen onmiddellijk vergeleken worden met verschillende databanken, waaronder die van niet-verzekerde en niet-gekeurde voertuigen, maar ook van geseinde voertuigen of lokaal op te sporen voertuigen.

Door hiervan gebruik te maken wordt het aantal gecontroleerde voertuigen gevoelig opgedreven.  De controle gebeurt permanent zonder tussenkomst van een politieambtenaar.   Als een nummerplaat in één van de gekoppelde databanken voorkomt, krijgt de patrouille automatisch een signaal en de reden waarvoor.  Ze kunnen dan gepast ingrijpen.

Skoda RS met 3 burgemeesters & korpschefFoto ©Politiezone K-L-M. Van links naar rechts: burgemeester Conny Moons (Londerzeel), burgemeester Renaat Huysmans (Kapelle-op-den-Bos), burgemeester Gerda Van den Brande (Meise), korpschef Alain Meerts (Politiezone K-L-M)