Registratie en wetgeving bewakingscamera's

Intro

De nieuwe camerawet is op 25 mei 2018 in werking getreden.

U moet rekening houden met de volgende verplichtingen:

  • U moet uw videobewakingssysteem via het E-loket www.aangiftecamera.be aangeven.
  • U moet een pictogram aanbrengen aan de ingang van de bewaakte plaats.

Met betrekking tot de verplichting om de overheden te informeren, zijn er twee veranderingen :

  • De bewakingscamera's moeten enkel bij de politieoverheden worden aangegeven (via www.aangiftecamera.be), en niet meer bij de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (Gegevensbeschermingsautoriteit). Deze aangifte moet worden bijgehouden en moet elk jaar gevalideerd worden.

  • De persoon die verantwoordelijk is voor de verwerking van de gegevens moet

    een register van de beeldverwerkingsactiviteiten met de door een koninklijk besluit (KB van 8 mei 2018) bepaalde informatie bijhouden. Hij moet dit register op verzoek ter beschikking stellen van de Gegevensbeschermingsautoriteit en de politiediensten

Praktische vragen

Mag ik mijn bewakingscamera op het voetpad voor mijn deur richten?

De openbare weg (waaronder het voetpad) is, in de zin van de camerawet, een niet-besloten plaats. De wet bepaalt echter dat men, om een bewakingscamera op een niet-besloten plaats te plaatsen, een openbare overheid dient te zijn. Als particulier of onderneming mag men dus geen camera plaatsen die gericht is op de openbare weg.

Als u uw camera echter op de ingang van uw huis of gebouw richt en een klein deel van het voetpad op de beelden verschijnt, zal de bewaakte plaats niet beschouwd worden als een niet-besloten plaats.

De wet bepaalt immers het volgende: “De verantwoordelijke voor de verwerking ziet erop toe dat de bewakingscamera of -camera's niet specifiek gericht worden op een plaats waarvoor hij niet zelf de gegevens verwerkt. In geval van bewaking van een ingang van een voor het publiek toegankelijke besloten plaats, tegenover een niet-besloten plaats of een voor het publiek toegankelijke besloten plaats, worden de bewakingscamera of -camera's zo gericht dat de opnamen op die plaats tot het strikte minimum worden beperkt.” (artikel 6 van de camerawet). Wat de niet voor het publiek toegankelijke besloten plaatsen betreft (zoals privéwoningen), is de regel dezelfde (artikel 7 van de camerawet).

De term ‘specifiek’ is bedoeld om de verantwoordelijke voor de verwerking niet te beletten om op de beelden een deel van een plaats te laten verschijnen voor dewelke hij de gegevens niet verwerkt, indien het niet anders kan (bijvoorbeeld een klein deel van het voetpad laten verschijnen wanneer men een gebouw of de ingang ervan filmt). Men kan hieruit besluiten dat het niet zo is omdat een klein deel van het voetpad verschijnt op de beelden van een camera die werd geplaatst om een gebouw of de ingang ervan te filmen, dat de gefilmde plaats een niet-besloten plaats is. Maar dat betekent dus dat, wanneer dit het geval is, dat tot het strikte minimum moet worden beperkt.

De politiediensten hebben met mij contact opgenomen om mij beelden van bewakingscamera’s te vragen. Ben ik verplicht om hen mijn beelden door te sturen?

Ja. De camerawet bepaalt uitdrukkelijk dat de beelden kosteloos overgedragen moeten worden naar de politiediensten INDIEN zij hierom verzoeken in het kader van hun opdrachten van bestuurlijke of gerechtelijke politie EN de beelden het vastgestelde misdrijf of de vastgestelde overlast betreffen. Het woord ‘betreffen’ toont aan dat het misdrijf niet noodzakelijk zichtbaar moet zijn op de beelden. De beelden moeten enkel betrekking hebben op het misdrijf.

Als het een niet voor het publiek toegankelijke besloten plaats betreft (zoals een privéwoning), bepaalt de wet dat de verantwoordelijke voor de verwerking of de persoon die onder zijn gezag handelt, evenwel kan eisen dat er een gerechtelijk mandaat in het kader van een opsporingsonderzoek of gerechtelijk onderzoek wordt voorgelegd.

Wat zijn de sancties in geval van niet-naleving van de camerawet?

De camerawet voorziet strafrechtelijke geldboetes in geval van niet-naleving van haar bepalingen. Volgens het type inbreuk bedragen de voorziene geldboetes 250 tot 20000 euro of 100 tot 10000 euro. Deze bedragen moeten vermenigvuldigd worden met 8 (toepassing van de opdeciemen).

Aangezien het om strafrechtelijke sancties gaat, kunnen ze enkel opgelegd worden door een rechter en niet naar aanleiding van een administratieve procedure.

Meer antwoorden op praktische vragen vindt u via Praktische vragen | Drupal (besafe.be).

Hebt u zelf weet van een misdrijf en hebt u dit gefilmd?

Aarzel dan zeker niet om ons deze beelden te bezorgen.

Nood aan ondersteuning bij de toepassing van de regels betreffende de plaatsing en het gebruik van camera's?

Indien u vragen heeft over de toepassing van de camerawet, kunt u een e-mail sturen naar camerawet@ibz.fgov.be.

Indien u een vraag heeft over de aangifte of hulp nodig heeft bij het invullen van het online formulier, kunt u terecht bij de helpdesk "camera" van maandag tot en met vrijdag tussen 9u en 17u op het nummer 02/739 42 80 of per e-mail naar helpdeskcamera@eranova.fgov.be

Meer info

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 0800 90 333.