Coronamaatregelen in onze zone

Uit voorzorg en voor ieders veiligheid hebben de drie burgemeesters van onze zone (Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst) besloten maatregelen te nemen rond de aanpak van het Corona-virus. Hierdoor zullen verscheidene evenementen in onze zone niet kunnen doorgaan tot en met 1 april 2020. Wil je graag meer weten en welke evenementen hieronder vallen, bekijk dan even de website van jouw gemeente:

Om een antwoord te bieden op de meest gestelde vragen hebben we hieronder een FAQ opgesteld.

Wij organiseren met onze sportclub wekelijks lessen in de sporthal van de gemeente. Moeten wij deze lessen annuleren?
Momenteel mogen alle reguliere activiteiten doorgaan. Als je wekelijks gebruik maakt van de sporthal dan kan dat nu nog steeds. Enkel eenmalige evenementen, zoals wedstrijden, worden afgelast.

Waarom worden de activiteiten voor mijn kinderen afgelast terwijl de scholen wel nog open zijn?
De scholen blijven open omdat de kinderen anders misschien bij grootouders zouden opgevangen worden. De gemeente kiest ervoor om deze activiteiten af te gelasten omdat het samenbrengen van een groot aantal kinderen in een kleine ruimte niet aangewezen is.

Ik organiseer een evenement voor slechts 10 personen op één van de vastgelegde locaties. Mag dit evenement doorgaan?
Neen. Alle evenementen die indoor plaatsvinden op één van de vastgelegde locaties mogen niet doorgaan, ongeacht de grootte van de groep.

Hoelang blijven deze maatregelen van kracht?
Momenteel worden deze maatregelen behouden tot en met 1 april 2020. Wij volgen de dagdagelijks situatie op. Een verlenging van deze maatregelen is zeker mogelijk.

Ik heb een evenement op 2 april 2020. Wanneer ga ik weten of dit kan doorgaan?
Van zodra wij meer informatie informatie ontvangen van de hogere overheid, communiceren wij hierover. Op dit moment gelden tot maatregelen tot en met 1 april. Voor evenementen na die datum kunnen wij momenteel nog geen uitspraken doen.

Waarom worden enkel de activiteiten afgeschaft die de dagdagelijkse werking overschrijden en niet alle activiteiten?
Wij rekenen op het gezond verstand van de sportclubs om te waken over de leeftijdsmix binnen de activiteiten. Het is net die mix die momenteel voor het grootste probleem voor besmetting zorgt.

Ik heb een zaal gehuurd in GC De Corren / de sporthal, wat gebeurt er nu?
In eerste instantie gaan we op zoek naar een nieuwe datum dit jaar waarop je de zaal kan reserveren. Vinden we dit niet? Dan heb je sowieso recht op een terugbetaling.

Blijft de sporthal geopend tijdens deze maatregelen?
De sporthal blijft open voor alle reguliere sportactiviteiten. Als je club hier wekelijks gebruik van maakt dan kan dan nu ook nog.

Kan mijn koffietafel of huwelijksfeest nog doorgaan in een van (feest)zalen in de gemeente
Deze activiteiten vallen ook onder het burgemeestersbesluit en kunnen in principe niet doorgaan. Omdat deze activiteiten specifiek doorgaan in familiekring kan hiervoor een uitzondering aan de burgemeester gevraagd worden. Deze zal dan adhv de 7 punten aftoetsen of het te verantwoorden is. Let wel, zelfs bij deze familieaangelegenheden is er een groter risico door de leeftijdsmix. We raden deze activiteiten dus ten sterkste af.

Gaan kerkelijke bijeenkomsten nog door?
De bisschoppen schorsen alle publieke bijeenkomsten van de katholieke kerk in ons land. Deze beslissing gaat in vanaf zaterdag 14 maart en geldt alvast tot vrijdag 3 april. Uitzonderingen zijn mogelijk mits maatregelen: doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring. Tijdens deze bijeenkomsten wordt maximale voorzichtigheid gevraagd.