Coronavirus

Heb je vragen? Neem dan even hier een kijkje: https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/. De meest gestelde vragen en hun antwoorden kan je daar terugvinden.

Gemeenten

Bekijk zeker de websites van onze verschillende gemeenten als je vragen hebt.

Dienstverlening

Kampenhout

De gemeente Kampenhout voorziet in een aangepaste dienstverlening.

 • Vanaf dinsdag 17 maart 2020 werken alle diensten van lokaal bestuur Kampenhout uitsluitend op afspraak.
 • Ze zijn telefonisch of via e-mail bereikbaar elke voormiddag van 9 tot 11.45 uur. 
 • Voor een dringende afspraak neem je best contact op met de dienst, via mail of telefoon. Je vindt een overzicht van de diensten op: www.kampenhout.be/diensten.
 • Gelieve ook cash betalingen te vermijden en de voorkeur te geven aan digitale transacties.
 • Eventuele aanvragen voor documenten en attesten kan u ook steeds doen in het digitaal loket via www.kampenhout.be/e-loket. Alleen voor een uittreksel uit het strafregister moet u in principe langs komen in het gemeentehuis.
 • Heb je een vraag over het coronavirus? Dan kan je altijd terecht op corona@kampenhout.be.

Steenokkerzeel

Binnen het kader van de federale maatregelen tegen het coronavirus, heeft de gemeente beslist om vanaf 19/03 over te schakelen naar een minimale dienstverlening. Het gemeentehuis sluit, maar de diensten blijven via mail en telefoon bereikbaar tijdens de diensturen, uitgezonderd donderdagavond. Je kan de nodige contactgegevens hier terugvinden: https://www.steenokkerzeel.be/coronavirus-gemeentehuis-schakelt-over-naar-minimale-dienstverlening. Indien het toch nodig is om langs te komen op het gemeentehuis (enkel in dringende gevallen), kan je de betrokken dienst telefonisch bereiken. Zij zullen oordelen of een afspraak nodig is of ze een alternatief zullen aanbieden. Voor alle duidelijkheid: het afhalen van vuilzakken of niet-dringende documenten zal niet toegestaan worden.  Vuilniszakken kan je in de supermarkten vinden.

Zemst

Vanaf donderdag 19 maart 2020 werken onze diensten alleen nog op afspraak voor dringende of uitzonderlijke zaken. Voor een afspraak bel je tussen 9 en 16 uur naar het onthaal 015 61 88 90 of maak je een afspraak. Wij vragen alle inwoners alleen voor dringende zaken een afspraak te maken.

Vele documenten kunnen digitaal aangevraagd worden. Kijk eerst even na of jouw document niet digitaal kan bezorgd worden via het e-loket.

Telefonisch kan je het onthaal bereiken van 9 tot 16 uur op telefoonnummer 015 61 88 90. Mailen kan naar gemeente@zemst.be.

De avondopening op dinsdag van 16u tot 19u wordt vanaf dinsdag 24 maart opgeschort.

Recyclagepark

Kampenhout - Steenokkerzeel

Vanaf 7 april opent Interza de recyclageparken voor dringende bezoeken. Hou rekening met lange wachttijden en volgende veiligheidsmaatregelen:

 • We beperken het aantal bezoekers tegelijk op het park.
 • Maximum 15 minuten om uit te laden.
 • Sorteer je afval GOED op voorhand om geen tijd te verliezen.
 • Voetgangers en fietsers steken niet voor.
 • Iedereen in de rij blijft in de auto.
 • Hou in het park een afstand van minimaal 1,5 meter. Een klant per container.
 • Breng GEEN asbest (er zijn onvoldoende maskers voor veilige verwerking).
 • Camerabewaking: elke overtreding wordt beboet.

Zemst

De recyclageparken van Incovo gaan terug open vanaf woensdag 8 april om 13 uur.

Dit gebeurt onder strikte voorwaarden om de veiligheid van personeel en bezoekers te kunnen garanderen. We roepen op om niet-dringende bezoeken uit te stellen. Om lange wachtrijen te vermijden kan een bezoek enkel na reservatie: https://www.incovo.be/.

Vakantiewerkingen

Kampenhout

Door de versterkte maatregelen mogen er geen paaskampen doorgaan. Dat wil concreet zeggen dat het sportkamp, kunstkamp en speelplein 't Grobbeltje tijdens de paasvakantie afgelast zijn.

Alle ouders, wiens kinderen ingeschreven zijn voor één van deze vakantiewerkingen van Lokaal Bestuur Kampenhout tijdens de paasvakantie 2020 (via Ticketgang), zullen een e-mail ontvangen. Deze ouders krijgen de inschrijvingsgelden integraal teruggestort.

Het gemeentebestuur onderzoekt of er noodopvang georganiseerd kan worden tijdens de paasvakantie. Dit vooral voor kinderen van ouders in zorgverstrekkende beroepen.

Meer info: jeugd@kampenhout.be of 016 65 99 39

Steenokkerzeel

Op advies van de hogere overheid heeft het gemeentebestuur beslist om het avonturensportkamp en de speelpleinwerking tijdens de paasvakantie te annuleren. Ouders die hun kinderen hiervoor ingeschreven hebben, zullen hun inschrijvingsgeld terugbetaald krijgen.

Hiervoor word je later nog gecontacteerd.

Er zal echter wel noodopvang voorzien worden voor kinderen die thuis niet opgevangen kunnen worden en waarvan de ouders in volgende sectoren werken: de zorg-, voedings-, veiligheids- en transportsector. De opvang wordt in de sporthal georganiseerd.

Wens je van de noodopvang gebruik te maken? Mail dan naar jeugd@steenokkerzeel.be en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van ons. Je dient bij je aanvraag wel een attest van je werkgever toe te voegen waarin staat dat je effectief op het werk verwacht wordt.

Mochten er nog vragen zijn, dan kunnen jullie hiervoor de Jeugddienst contacteren op jeugd@steenokkerzeel.be of 02 254 19 75.

Zemst

In de Paasvakantie mogen geen vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten doorgaan. 

Solidair

Kampenhout

Vanaf 18 maart start lokaal bestuur Kampenhout met het vrijwilligersinitiatief 'Solidair Kampenhout'. We willen kwetsbare groepen en ouderen in contact brengen met vrijwilligers die tijdens de week even willen helpen met een aantal kleine taakjes, bijvoorbeeld: boodschappen doen, even een gesprekje houden over de telefoon, ...

Heb je een vraag, waarmee we kunnen helpen? Laat het ons dan weten via:

Vrijwilligers die graag een steentje willen bijdragen, mogen zich ook via deze weg aanbieden of zich inschrijven via het online inschrijvingsformulier: www.kampenhout.be/formulier-solidair-kampenhout.

Meer info: www.kampenhout.be/solidair-kampenhout

Steenokkerzeel

1820 helpt elkaar: samen staan we sterk! De coronacrisis heeft een zware impact op het dagelijkse leven. Naast de regels van de federale overheid, die we allemaal strikt moeten opvolgen, creëren en faciliteren we ook graag burgerinitiatieven. Lees hieronder de initiatieven waar we jou voor nodig hebben. Want samen staan we sterk!

Door de coronacrisis kunnen we alle helpende handen gebruiken. Zonder dat we al concrete data of acties hebben, gaan we toch al op zoek naar vrijwilligers die ons willen helpen waar en indien nodig. Voel jij je geroepen? Surf dan snel naar www.steenokkerzeel.be/coronavrijwilliger en registreer je. Dan contacteren wij jou van zodra nodig.

Heb jij een leuk idee of zoek je zelf medewerkers voor je initiatief, post dit dan op https://www.facebook.com/groups/3012577692133446/, zodat anderen hierop kunnen reageren. Elk gebaar is welkom, zoals bijvoorbeeld gaan winkelen voor je buren of het afspreken om bepaalde taken te verdelen onder verschillende mensen. Laat je creativiteit de vrije loop, alle beetjes helpen! Met deze facebookgroep willen we interactie tussen de inwoners faciliteren, zonder dat de gemeente hier in tussen komt. Wij zorgen voor het kader, jullie voor de invulling.

Vermits de bezoeken en contacten in onze woonzorgcentra, rusthuizen en klinieken tot een minimum herleid zijn, willen we de bewoners op een leuke manier verrassen. Schrijf ze een brief, maak een mooie kaart of knutsel zelf iets in elkaar en stuur het hen op, om hen een hart onder de riem te steken. Voor de adressen, surf even naar:

https://www.steenokkerzeel.be/nieuws/detail/534/1820-helpt-elkaar-samen-staan-we-sterk.

Zemst

Gemeente Zemst lanceert ‘Zemst Helpt’

De zorgsector en kwetsbare groepen – zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid – kunnen dezer dagen wel wat hulp gebruiken. Tegelijkertijd zijn er heel wat mensen die een handje willen toesteken. Daarom lanceerde gemeente Zemst een centraal registratiesysteem voor hulpvragen en hulpaanbiedingen.

Voor wie hulp nodig heeft (hulpvragen)

Heb je een zwakke gezondheid en iets nodig van de apotheek? Of moet er dringend iets naar het postkantoor gebracht worden? Registreer je hulpvraag op één van onderstaande manieren:

 • Het formulier invullen op www.zemst.be/zemsthelpt
 • Mailen naar zemst.helpt@zemst.be
 • Bellen naar 015 62 71 40 (van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 17 uur)
 • We bekijken alle vragen en contacteren je wanneer we een geschikte vrijwilliger gevonden hebben. Uiteraard behandelen we alle vragen strikt vertrouwelijk.

Voor wie hulp aanbiedt (hulpaanbiedingen)

Help in eerste instantie de personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving zoals familie, buren, vrienden,…. Als je wil, kun je hiervoor een kaartje downloaden (www.zemst.be/zemsthelpt) om bv. bij je buren in de bus te steken en zo je hulp aan te bieden.

Wil je je ook voor anderen beschikbaar stellen, bv. om boodschappen te doen, maaltijden rond te brengen, brieven te schrijven of te telefoneren met een inwoner van het rusthuis? Registreer je dan als vrijwilliger. Dit kan door in onderstaande categorieën te kiezen welke zaken je wil doen. Klik op de betreffende categorie, check de bijkomende info en vul je gegevens in. Vervolgens bekijken wij aan welke hulpvraag we je kunnen koppelen en laten we je weten welke hulp je kan bieden aan wie.

Mocht je niet over de mogelijkheid beschikken om je online te registreren, kan je ook bellen naar het nummer 015 62 71 40 (van maandag tot en met vrijdag van 8 tot 17 uur). 

Bibliotheek

Kampenhout

Heb je thuis nog ontleende materialen (boeken, strips, dvd, ...) van onze bibliotheek liggen? Je kan dit gewoon inleveren via de inleversleuf.

Wil je graag nog materiaal ontlenen? Geen probleem! Stuur een mailtje met jouw aanvraag naar bibliotheek@kampenhout.be. We leggen de gewenste materialen klaar. Deze kunnen op afspraak worden opgehaald tijdens de kantooruren.

Steenokkerzeel

Uit veiligheidsoverwegingen blijft de bibliotheek gesloten voor het grote publiek. Alle uitgeleende materialen worden sowieso wel verlengd tot einde mei. Daarnaast zal het vanaf maandag 30 maart 2020 ook mogelijk zijn om boeken te reserveren en op afspraak af te halen.

Meer informatie over het reserveren en afhalen vind je via https://steenokkerzeel.bibliotheek.be/Corona-uitleen.

Ook aan wie het zeker veilig wil houden, heeft de bib gedacht: je vindt heel wat tips om je tijd digitaal met lectuur en cultuur te vullen via https://steenokkerzeel.bibliotheek.be/de-bibliotheek-en-cultuur-tijden-van-corona.

Zemst

Alle filialen van de bibliotheek zijn gesloten voor het publiek tot vrijdag 3 april. Er is ondertussen een afhaalsysteem op poten gezet waarbij wie dit wil, maximum 5 materialen kan aanvragen.

Kies je materialen in de online catalogus op zemst.bibliotheek.be en geef je bestelling door via ons aanvraagformulier. Enkel materialen van de hoofdbibliotheek komen in aanmerking voor een pakket. Leengeld voor DVD’s betaal je achteraf. Afhalen kan enkel in de hoofdbibliotheek in Zemst (Schoolstraat 23), na aanvraag en op de tijdstippen die je kan aanklikken in het aanvraagformulier. 

Uitgeleende materialen binnenbrengen kan via de inleverbus van het filiaal waar je ze hebt uitgeleend. Deze inleverbussen worden op regelmatige tijdstippen leeggemaakt.

Materialen met een vervaldatum in maart of april zijn verlengd tot zaterdag 2 mei of de eerste uitleendag in mei van jouw uitleenpost.

Meer info via het nummer 015 62 73 22 (tijdens de kantooruren) of per mail via info@bibliotheekzemst.be.

Gezocht: Medisch materiaal

Er dreigt een groot tekort aan allerhande medisch materiaal (mondmaskers, beschermbrillen, ...). Daarom roepen we jullie hulp in om onze zorgverleners te helpen het coronavirus op een veilige manier te bestrijden. Je kan alles wat je thuis hebt liggen inleveren bij onze gemeentelijke loods.

Onze lokale artsen zijn dringend op zoek naar onderstaande medische materialen: 

 • stof- en mondmaskers (FFP2 en FFP3)
 • beschermingsbrillen
 • wegwerpschorten met lange mouwen
 • beschermoverall
 • beschermschort
 • ontsmettingsalcohol

Kampenhout

Heb je deze materialen thuis liggen? Breng ze dan binnen in de gemeentelijke loods (Neerstraat 20, achterkant recyclagepark) tijdens de openingsuren (dagelijks van 7 tot 16 uur). Wij zorgen dat het op de juiste plaats terecht komt.

Steenokkerzeel

Help mee en breng deze materialen binnen in het gemeentehuis! Er zal een kartonnen doos staan tussen de schuifdeuren waar je alles kan deponeren. Alle beetjes helpen... Wij zorgen dat het op de juiste plaats terecht komt. Zo kunnen de artsen en zorgverleners corona bestrijden op een veilige manier!

Zemst

Er is op dit moment een groot tekort aan mondmaskers. Vooral voor dokters, apothekers, kinesisten, medewerkers uit zorgcentra en ander gezondheidspersoneel is dit een probleem. Daarom lanceert gemeente Zemst een oproep naar mensen die thuis nog mondmaskers hebben liggen. Lever ze af in het gemeentehuis zodat wij ze kunnen verdelen onder zij die ze echt nodig hebben. In de inkomhal van het gemeentehuis staat een verzameldoos.

Gemeenteraad

Kampenhout

Gelet op de verscherpte maatregelen van maandagavond 16 maart 2020 en de hierin te verwachten evolutie zal de gemeenteraad op donderdag 19 maart 2020 niet doorgaan.

Zemst

De gemeenteraad van maart zal niet doorgaan.