Maand van de cyberveiligheid: beveilig je (online) accounts!

wachtwoordmanager

Het eerste thema van de cyberveiligheidsmaand focust op de beveiliging van jouw (online) accounts. Hoe beter de beveiliging is van jouw accounts, hoe kleiner de kans wordt dat je wordt gehackt.

Een eerste belangrijke tip om jouw accounts te beveiligen, is om sterke wachtwoorden te gebruiken. Zo is een wachtwoord best 15 tekens lang, waarbij kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen in voorkomen. Voor elk account voorzie je ook een ander sterk wachtwoord.

Het advies rond het gebruik van verscheidene sterk wachtwoorden wordt vaak niet opgevolgd, omdat mensen zoveel wachtwoorden niet kunnen onthouden. Toch zijn hier oplossingen voor. Zo kan je in een boekje de verschillende wachtwoorden opschrijven, maar dan mag je dit boekje niet in de buurt van de computer of laptop bewaren én moet je dit boekje op een veilige plaats bewaren. Een andere mogelijkheid is het installeren van een wachtwoordmanager. De wachtwoordmanager is vaak gratis en gemakkelijk in gebruik. De wachtwoordmanager slaat dan al uw wachtwoorden op.

Een derde tip is om een meervoudige authenticatie in te stellen. Met een meervoudige authenticatie heb je niet alleen een wachtwoord nodig om in te loggen, maar ook bijvoorbeeld een code die je via sms ontvangt. Deze stap zorgt voor een extra beveiliging.