Opgepast voor fraude!

Een mail ontvangen waarin een bank vraagt om op de link te drukken, zodat je geld ontvangt. Een sms ontvangen waarin je “zoon” of “dochter” vraagt om €1000 over te schrijven op zijn of haar rekening. Of Bpost die je een sms stuurt dat er een pakje onderweg is, en je vraagt om op de link van track and trace te klikken. Tegenwoordig klinken deze voorbeelden bij iedereen bekend in de oren. Toch zijn er nog steeds mensen die slachtoffer worden van deze online oplichtingen.

ECS

De Europese Unie wil daarom mensen waarschuwen en hun bewust maken van deze frauduleuze vormen. Om deze reden voert de Europese Unie gedurende de hele maand oktober een campagne over cyberveiligheid, genaamd de European cybersecurity month. Tijdens deze maand geeft de Europese Unie preventieve tips om jezelf beter online te beschermen. 

Jouw gemeente en lokale politie zullen de komende drie weken deze tips verspreiden. Elke week wordt er gefocust op één thema. Deze thema’s komen aan bod: het beveiligen van jouw accounts, jezelf online beschermen en je woning cyberveilig maken.

Wil je graag meer informatie over de verschillende online fraudevormen? Of wil je meer tips om bijvoorbeeld phisingmails te herkennen? Of tips om jouw account beter te beveiligen? Dan kan je terecht op www.safeonweb.be . Ook het centrum voor cyberveiligheid België geeft verschillende tips op hun website https://ccb.belgium.be/nl .