Politiezone KASTZE kan dader van reeks fietsdiefstallen arresteren

Dit najaar werden we verschillende keren opgeroepen voor diefstallen uit tuinhuizen, vooral in Kampenhout. Er werden veelal zeer dure fietsen gestolen. Dankzij camerabeelden kregen we een goed beeld van een verdachte waaraan minstens een deel van die inbraken kunnen worden toegeschreven.

Afgelopen week organiseerde de burgemeester van Kampenhout samen met onze korpschef een digitale infoavond voor de inwoners. Er werd toegelicht welke inspanningen de politie levert om de verdachte te vatten, hoe je jezelf kan beschermen tegen inbraken en hoe belangrijk het is om iedere verdachte situatie onmiddellijk te melden bij de 101-centrale.

Heterdaadkracht

Onze korpschef en de burgemeester gaven aan dat 90% van de daders van inbraken worden gevat op heterdaad. Dat betekent dat een heterdaadmelding héél belangrijk is en dat wij er alles aan doen om op basis van deze info proactief aanwezig te zijn op de juiste plaatsen en tijdstippen. Zo verhoogt de pakkans.

Eerder deze week kon al een verdachte van fietsdiefstallen worden gearresteerd, na een attente controle van één van onze ploegen. Deze verdachte had een gestolen fiets in zijn bezit, maar bleek niet de verdachte die te zien was op de camerabeelden. Wij gingen onverminderd verder met onze speurtocht naar deze verdachte.

Donderdagavond kwamen er opnieuw verschillende heterdaadmeldingen binnen van alerte Kampenhoutenaren. Onze ploegen waren zeer snel ter plaatse en vroegen de helikopter van de federale politie in ondersteuning. Met de camera van de helikopter kon de verdachte, die te voet de vlucht nam, worden gevolgd.

Eén van onze collega's, die er na een lange achtervolging te voet in slaagde om de verdachte staande te houden, kreeg echter een elleboogstoot in het aangezicht. Hij raakte hierbij ernstig gewond aan de nek en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Hij is al minstens 20 dagen arbeidsongeschikt. De verdachte zette zijn vlucht verder.

Gelukkig kon de politiehelikopter de positie van de verdachte doorgeven aan onze andere politieploegen en werd deze iets later ingerekend. 

Voorleiding

Vrijdag werd de verdachte door het parket Halle-Vilvoorde voorgeleid bij de Franstalige onderzoeksrechter te Brussel met het oog op het afleveren van een aanhoudingsmandaat. De onderzoeksrechter ging hier niet op in en besloot de verdachte vrij te laten onder voorwaarden.

Onze korpschef is erg trots op het excellente politiewerk dat zijn manschappen hebben afgeleverd.

De burgemeester vult aan dat het uitstekende speurwerk zich jammer genoeg niet vertaalde in het verhoopte resultaat. Ook wij hadden de verdachte liever aangehouden gezien. Er wordt al weken alles in het werk gesteld om de verdachte te identificeren en te arresteren.

“Ieder zijn verantwoordelijkheid”, zo zegt onze korpschef. “Burgers kunnen blijven rekenen op onze gedreven inzet voor een veilige politiezone.”

Dit is geen eindpunt. “Uiteindelijk zal de verdachte voor een rechter moeten verschijnen. Het is een sterk dossier en we rekenen dan ook op een veroordeling.”

De burgemeester betreurt dat de regering de nadrukkelijke vraag voor een eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde niet in de beleidsverklaring opnam. “Men heeft in Brussel onvoldoende voeling met onze noden. Ik krijg niet aan onze inwoners uitgelegd dat dezelfde dader 1 km verderop voor een Nederlandstalige onderzoeksrechter zou moeten verschijnen in Leuven, met mogelijk – lees: waarschijnlijk -  een ander gevolg.”

Samen sterk!

Onze korpschef en de burgemeester roepen in koor de Kampenhoutenaars op om de recente dynamiek tussen de bevolking en de politie verder te zetten.

Dit dossier toont in ieder geval aan dat de samenwerking tussen jullie en ons tot mooie resultaten kan leiden.