Preventieboodschap (fiets)diefstallen

Heb je ook onbewust je Strava-account op openbaar staan? Zet het dan toch maar op privé, zodat enkel je vrienden je trainingen kunnen zien. Of pas de eerste en laatste hectometers van je ritten aan.

gestolen fiets

Met een openbaar profiel kan iemand eigenlijk tot op de meter volgen waar je hebt gereden. Bij wijze van spreken tot aan je garage dus.

Je kan op Strava wat privacy inbouwen, door de instellingen te veranderen. Daardoor is een beperkte straal rond je huis niet zichtbaar en weten ook mensen met slechte bedoelingen minder makkelijk waar je woont.

Hoe? In het geval van Strava in je privacybeheer je trainingen automatisch privé plaatsen, zodat enkel je vrienden (of jijzelf) ze kunnen zien, is allicht meteen de belangrijkste optie. Je GPS pas een eindje verder in de straat in gang duwen, dat kan ook. En er bestaat inderdaad ook de mogelijkheid om een privacyzone aan te maken, waardoor de eerste en laatste hectometers van iedere rit automatisch worden weggekapt. Besef je nu pas dat al je trainingen openbaar staan? Dan kan je ze nog retroactief op privé plaatsen in de privacy-instellingen. Wie weet voorkom je zo een diefstal!

Strava is natuurlijk niet de enige app die uw gegevens publiek maakt. Je kan Strava ook koppelen aan Facebook (privacy op “openbaar” of op “vrienden”?), aan je Google-account, Garmin-connect, Komoot, Route You,… noem maar op. Een foto van je nieuwe peperdure fiets en een link/spoor op een openbaar profiel is voldoende om interesse te wekken. Stoefen op facebook, goed idee?
Voor het geval je fiets gestolen wordt, kan je ook een gps-tracker installeren om de fiets bij een diefstal te kunnen opsporen. Ben je verzekerd? Wat is inclusief de polis?
En! Doe steeds aangifte, zo krijgen wij een beter inzicht in criminele activiteiten en kunnen we hiermee aan de slag bij het voorkomen en beheersen van o.a. dit fenomeen.