Wintertijd is aangekomen!

Dit weekend (van zaterdag 24 oktober op zondag 25 oktober 2020) verzetten we ons uur en gaat de wintertijd officieel van start.

De donkere maanden beginnen en geven een kans aan dieven om ongemerkt aan de slag te gaan. De woninginbraken zijn laag gebleven in vergelijking met de afgelopen jaren, maar toch merken we een lichte stijging in de laatste twee maanden. Wat ons ook opvalt, is dat we laatste weken veel diefstallen van fietsen, aan bushaltes maar ook uit tuinhuizen, noteerden.

Woninginbraken en fietsdiefstallen zijn twee van onze prioriteiten en onze ploegen werken hier dagdagelijks aan. In de donkere maanden doen wij er met de DARK-campagne nog een schepje bovenop. Maar… samen staan we het sterkst! Merken jullie een verdacht persoon, voertuig of handeling? Laat het ons onmiddellijk weten via het nummer 101. Onze ploegen staan klaar om zo snel mogelijk te reageren en de situatie ter plaatse te bekijken. Draag ook zorg voor je eigen woning en fiets. Geef altijd de indruk dat er iemand aanwezig is: daarom kan je tijdschakelaars gebruiken voor de verlichting, laat bij afwezigheid je brievenbus leegmaken en vraag aan je buren om de rolluiken op en af te laten. Doe je woning (vergeet je tuinhuis niet!) en je fiets steeds slotvast en berg materiaal dat inbrekers van pas zou kunnen komen op, zoals een ladder, tuingereedschap, enz. Op deze manier kunnen we samen inbraken en diefstallen voorkomen!

Hiernaast vormt het duister ook een bijkomend gevaar op de baan. Wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk zichtbaarheid op de weg is! Een voetganger met donkere kledij is maar op 20 meter zichtbaar voor een chauffeur. Als voetganger moet je je daar heel goed van bewust zijn, zeker als je oversteekt in het donker of op de rijbaan stapt. Wie reflecterende kledij draagt is in het donker al zichtbaar op 150 meter! Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt (heeft 102 meter nodig om tot stilstand te komen), kan dan zelfs nog tijdig stoppen als het nodig is (https://www.veiligverkeer.be)!