Hond aan de lijn, 't zal wel zijn!

Is er iets leuker dan met je trouwe viervoeter gaan wandelen? Het is goed voor jouw conditie, die van je hond en het is een leuke activiteit om samen te doen. Maar mag dat zonder leiband?

Het antwoord is kort en krachtig: neen!

Ons algemeen politiereglement is duidelijk: het is verboden om hen vrij te laten rondlopen in de openbare ruimte en alle voor het publiek toegankelijke plaatsen, tenzij in een aangeduide zone (zoals een hondenlosloopzone).

Maar waarom mag dit niet? Mijn hond wil ook graag eens rondlopen en heeft die beweging nodig!

Er zijn verschillende redenen waarom je je hond aan de leiband moet houden.

Je beschermt er de natuur en andere dieren mee. Honden die al snuffelend van het pad afwijken kunnen andere dieren opschrikken en hun natuurlijke woonplaats verstoren. Deze andere dieren kunnen in paniek zichzelf verwonden, jonge dieren kunnen gescheiden raken van ouderdieren,…. Hondenuitwerpselen kunnen bovendien de Neospora-parasiet bevatten. Als koeien daarmee besmet raken, is de kans op een miskraam groot.

Uit respect voor andere bezoekers. Je hond kan dan nog het braafste beestje zijn, maar andere mensen kunnen zich wel op hun ongemak voelen als zij een loslopende hond zien. Ook kinderen kunnen angstig reageren wanneer ze jouw brave viervoeter op hen af zien komen. Je kan de reactie van andere bezoekers op je hond of de reactie van je eigen hond niet voorspellen. Elk jaar worden er bijtincidenten geregistreerd waarbij eigenaars aangeven dat ze dit nooit hadden verwacht van hun hond. Traumatiserend voor alle betrokken partijen.

Hou je hond ook aan de leiband voor zijn of haar eigen welzijn. Je hond gaat op verkenning en goedbedoeld komt hij andere dieren tegen die niet opgezet zijn met zijn aanwezigheid (everzwijnen, paarden,…). Zij kunnen je hond heel wat schade berokkenen. Of je hond zijn jachtinstinct slaat aan en hij volgt dat konijntje plots over een weg. Hij kan aangereden worden door een fietser of auto, met alle gevolgen van dien.

Wat dan wel?!

Je kan met je hond naar een hondenlosloopweide gaan. Daar kan hij in alle veiligheid zijn hartje ophalen. Of maak een goede, intensieve wandeling met je hond aan de leiband. Werk ondertussen met je hond, oefen een aantal bevelen en laat hem snuffelen.  Het dier zal erdoor vermoeid raken (niet enkel fysiek, maar ook mentaal) en haalt voldoening uit de tijd die jullie samen hebben.

Meer informatie?

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 02 759 78 72.