Drones. Wat zegt de wet?

Momenteel heeft elke lidstaat van de Europese Unie eigen regels over het gebruik van UAS'en (drones). Daarom heeft de Europese Commissie twee verordeningen opgesteld om de drone-activiteit in Europa aan te moedigen en de wetgeving hierrond te harmoniseren.

Die zijn van toepassing vanaf 31 december 2020 in alle lidstaten van de Europese Unie, ook in IJsland, Noorwegen en Zwitserland. 

Een UAS-exploitant of een piloot op afstand die aan de voorwaarden van de Europese wetgeving voldoet, zal dus in zijn/haar land van herkomst, maar ook in alle andere lidstaten vluchten kunnen uitvoeren op basis van de certificaten (registratie, piloot, exploitant) die in zijn/haar land van herkomst zijn verkregen. 

In de nieuwe Europese wetgeving worden drie UAS-categorieën onderscheiden naargelang het risico dat aan de vluchtuitvoering verbonden is, voor de luchtvaartveiligheid of voor mensen of goederen op de grond. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt naargelang het doel (recreatief/sportief of commercieel). Hoe groter het risico, hoe strenger de vereiste goedkeuring van het DGLV wordt. Zorg dus dat je weet in welke categorie je zal vliegen zodat je weet waarvoor je bij het DGLV moet zijn. 

Wil je weten in welke categorie jij valt en wat de regels hiervoor zijn? Dan kan je terecht op de website van FOD Mobiliteit en Vervoer

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 02 759 78 72.