Zichtbaarheid: laat je zien op je fiets!

Hoe beter andere weggebruikers je kunnen zien, hoe sneller ze je zullen opmerken en dat komt je eigen veiligheid alleen maar ten goede!

Er bestaat in ons land bovendien reglementering rond verplichte fietsverlichting. We zetten het even op een rijtje:
• verlichting is verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en/of als het zicht beperkt is tot 200m;
• je moet een wit of geel licht vooraan hebben en een rood licht achteraan. Dat moet vanop 100m zichtbaar zijn voor andere weggebruikers;
• verlichting moet vast op je fiets zitten of op je kledij (maar in ieder geval goed zichtbaar)
• je moet vooraan een witte reflector hebben en een rode achteraan. In elke pedaal moeten twee gele/oranje reflectoren. Ook je twee banden moeten voorzien zijn van een witte reflecterende strook op de omtrek, aan beide kanten van de band of twee zijdelings oranje reflectoren per wiel.
• Voor meer informatie en enkele uitzonderingen waar afwijkende regels voor gelden (zoals driewielers of fietskarren), kan je terecht op https://www.veiligverkeer.be/inhoud/fietsverlichting-en-reflectoren/.

Een fluohesje is in België niet verplicht voor de fietser. Wie als fietser donkere kledij draagt, wordt bij valavond of 's nachts pas op een afstand van 20 meter door autobestuurders opgemerkt. Dat is de afstand die een automobilist, die aan 40km/u rijdt, nodig heeft om tot stilstand te komen (reactietijd van 12 meter plus remafstand van 8 meter). Voor alle auto's die sneller gaan dan 40km/u zijn deze fietsers zo goed als onzichtbaar (tot het te laat is). De beste zichtbaarheid werd bereikt door fietsers met alle verplichte verlichting op hun fiets, reflectieve kledij en reflecterende knie- en enkelbandjes (bijzonder effectief door de draaiende beweging). Zij worden al opgemerkt vanaf een afstand van 120 meter (studie van de Queensland University of Technology). En ook overdag maakt de fietser in fluo duidelijk het verschil tussen wel of niet gezien worden. We kunnen het alleen maar aanraden!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 02 759 78 72.