95% fietsers in orde met fietsverlichting

Vanmorgen organiseerde de Gentse politie een grote controle op fietsverlichting op het Woodrow Wilsonplein (Zuid). De controle werd ondersteund door jongerenorganisatie DUS, het Mobiliteitsbedrijf en fietsherstellingsdienst Pervélo.

Tussen 6 en 8 uur vanmorgen werden 284 fietsen gecontroleerd. Fietscontroles spitsen zich vooral toe op fietsverlichting, gsm-gebruik op de fiets, negeren van een rood verkeerslicht en de plaats op de rijweg.

14 fietsers (5%) kregen een boete van 55 euro omdat ze niet in orde waren met de verlichting. Eén fietser vloog ook op de bon omdat hij een rood verkeerslicht negeerde. Deze jongeman bleek bovendien dronken. Veel fietsers zijn er zich niet van bewust dat ze ook op de fiets aan een alcoholcontrole kunnen onderworpen worden. Ook op de fiets begeef je je immers best nuchter in het verkeer. De boetes voor dronken fietsen zijn hetzelfde als voor dronken rijden en starten aan 170 euro, maar kunnen oplopen tot honderden euro's. Wanneer de fietser houder is van een rijbewijs, kan dat in bepaalde gevallen ook ingetrokken worden.

Tijdens de controle was er ook aandacht voor overtredingen door autobestuurders. 6 chauffeurs kregen een boete omdat ze het verkeersbord C3 (verboden toegang in beide richtingen) negeerden en één bestuurder kreeg een boete omdat hij zijn wagen op het fietspad parkeerde.

Een goede zichtbaarheid kan in deze donkere maanden van levensbelang zijn bij zwakke weggebruikers. Daarom raden we voetgangers aan om iets van fluo te dragen (hesje, band rond de arm,…) en zorgen fietsers er best voor dat ze in orde zijn op vlak van fietsverlichting en reflectoren.

Je kan alle info over verplichte fietsuitrusting hier nalezen.