Bereid kinderen voor op het schoolverkeer

De grote vakantie loopt op haar laatste benen… Heel wat gezinnen treffen nu de laatste voorbereidingen voor een goede start van het nieuwe schooljaar. Denk je daarbij ook aan de veiligheid in het verkeer? Er zullen zich immers weer duizenden kinderen in het verkeer begeven: te voet, met de fiets of in de wagen van (groot)ouders. Onze tips helpen je alvast veilig op weg.

  • Heb je kinderen die binnenkort te voet of met de fiets naar school gaan (al dan niet onder begeleiding)? Oefen dan nu alvast de route die ze zullen volgen. Denk eraan dat de snelste/kortste route niet altijd de veiligste is. Tijdens die oefenmomenten kan je de kinderen wijzen op de mogelijke gevaarlijke punten (zoals opritten, garages, parkings, kruispunten) en de belangrijkste verkeersregels nog eens overlopen. Deze interactieve kaart van de federale politie geeft aan waar de meeste ongevallen gebeuren, en kan een nuttig hulpmiddel zijn om de veiligste route uit te stippelen.
  • Met de fiets? Controleer dan voor de eerste schooldag of die in orde is met de technische eisen (fietsbel, remmen, fietsverlichting, reflectoren). Zorg ook dat de banden goed opgepompt zijn.
  • Te voet? Leer je kind dan veilig over te steken, oogcontact met bestuurders is belangrijk!
  • Zichtbaarheid is van levensbelang. Het duurt niet lang meer voor de ochtend- en avondspits in het donker gebeuren. Zorg ervoor dat je als zwakke weggebruiker voldoende zichtbaar bent. Een fluovestje doet wonderen. Vinden je kinderen die niet hip? Je kan ze makkelijk 'pimpen' met stickers en andere materialen.
  • Op de fiets kan een helm het verschil maken bij een ongeval. Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel warm aanbevolen.
  • Kom je als volwassene in de buurt van een school? Matig je snelheid en wees extra waakzaam. Kinderen moeten nog veel leren, ook in het verkeer.
  • Als je met de auto kinderen naar school brengt, zorg er dan voor dat deze correct zijn vastgeklikt (al dan niet in een kinderzitje, naargelang de grootte).
  • Parkeer je auto waar het mag, zorg niet voor nodeloze parkeeroverlast aan de schoolpoort.

Wat doen de Gentse flikken?

Wij steken ook een handje toe en zorgen op 2 en 3 september 2019 voor schooltoezicht op drukke punten in Gent om daar eventuele verkeershinder in te dijken.