Extra aandacht nazorg slachtoffers intrafamiliaal geweld

Tijdens de Coronacrisis en de daarmee gepaard gaande lockdowns waren alle factoren aanwezig om in gezinnen, waar vroeger reeds intrafamiliaal geweld vastgesteld werd, de situatie te doen escaleren. Daarom zetten we vanuit de Politie Gent extra in op de opvolging van en nazorg voor de slachtoffers van intrafamiliaal geweld.

intrafamiliaal geweld

De slachtoffers van intrafamiliaal geweld werden in eerste instantie gecontacteerd door onze Dienst Maatschappelijke Zorg. Nadien nam de Wijkpolitie opnieuw contact op met de slachtoffers die in Gent wonen.

Bij deze ‘hercontacten’ peilen we naar de relevante elementen om de evolutie van de situatie binnen het gezin beter in te schatten. Tijdens dit gesprek benadrukken we dat onze zone en de hulpverleningssector altijd beschikbaar zijn en blijven voor de slachtoffers – ook tijdens de Coronacrisis. De hercontacten gebeuren steeds in alle discretie zodat bijkomende risico’s voor de slachtoffers vermeden worden.

Voor feiten van intrafamiliaal geweld die plaatsvonden in 2020 werden ondertussen 582 hercontacten uitgevoerd. Voor slachtoffers die niet in Gent wonen, geven wij de opdracht voor een hercontact door aan de politiezone van hun woonplaats. Zo werden er ondertussen 138 opdrachten naar andere politiezones verstuurd.

Om deze goede praktijk te bestendigen werd er binnen de Gentse politie een traject vastgelegd om ervoor te zorgen dat er geen slachtoffers uit de boot vallen.