Focus op de weg, niet op je gsm

Een WhatsApp-bericht met een hartje van je lief, een nieuwe like op je laatste Instagrampost, een mail van je baas, een sms van je mama om te komen brunchen. Een hele dag door zorgt onze smartphone voor afleiding. Leuk of minder leuk, dat doet er niet toe. Gewoon even negeren als je aan het rijden bent. Even rust, even geen stress en alle aandacht op het verkeer. Want geen enkele melding, oproep of bericht is een ongeval waard. En jouw lief, vrienden, baas of mama begrijpen heus wel dat je hen even negeert tot je veilig op je bestemming aangekomen bent. Focus op de weg, niet op  je gsm.

Negeer je lief

Overtuig je vrienden, familie, collega’s ook om elkaar even te negeren. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) roept hiertoe op in een nieuwe campagne tegen afleiding in het verkeer.

Deze tips helpen je alvast veilig op weg:

• Leg je mobiele telefoon buiten handbereik tijdens het rijden.

• Heb je hem toch nodig, bijvoorbeeld voor navigatie, zet dan eerst de ‘niet-storen’-functie aan.

• Stel je navigatie altijd in voordat je vertrekt. Als je hiervoor een mobiele telefoon of navigatietoestel gebruikt, plaats deze dan in een houder.

• Als je toch moet bellen, zet je dan aan de kant.

• Als dat niet gaat, hou het dan zo kort mogelijk en doe het altijd handenvrij.

• Probeer alle vormen van visuele afleiding tijdens het rijden te vermijden. Als passagiers een scherm willen gebruiken, doen ze dat best niet in het gezichtsveld van de bestuurder.