Gentse Feesten 2019

Jaja, het is bijna weer zo ver: de start van de enige, echte Gentsche Fieste! Van vrijdag 19 tot en met zondag 28 juli 2019 zal onze mooie Gentse binnenstad opnieuw het middelpunt worden voor tienduizenden toeristen en feestgangers. Ook dit jaar brengt dit uniek volksevenement veel werk voor ons politiekorps met zich mee.

Affiche Gentse Feesten 2019

Sociale media

Gedurende de tien dagen durende Gentse Feesten zal de Gentse politie niet alleen op straat aanwezig zijn maar ook online.

Op weekdagen zullen - zoals steeds - tweets en Facebook-posts uitgestuurd worden tijdens de kantooruren: van 09.00 uur tot 16.00 uur. Aanvullend zal er 10 dagen lang ook van 16.00 uur tot 24.00 uur online gecommuniceerd worden.

Volg jij ons al?

Dit kan via Twitter én Facebook en blijf op deze manier op de hoogte van al ons nieuws!

Veiligheidsmaatregelen

Al jarenlang hanteren alle veiligheidsdiensten en partners samen een sterk basismodel voor de Gentse feesten op basis van de diverse in te schatten risico's eigen aan dit evenement. Een model van planning, uitvoering en dagelijkse bijsturing met alle partners dat ondertussen zijn deugdelijkheid bewees en ook dit jaar de kern vormt van alle maatregelen.

Net zoals de voorbije twee jaar zullen er - naast de klassieke risico's m.b.t. overlast, vechtpartijen, enz. - ook terug extra beheersmaatregelen worden voorzien.

Lees hier het volledige bericht over de veiligheidsmaatregelen.

Preventietips

'Vind-je-kindje'-armbandjes

Ook dit jaar worden er gratis 'vind-je-kindje'-armbandjes verdeeld in Gent. Op dat (herbruikbare) bandje kan je de naam van je kind en een gsm-nummer noteren zodat wie een verloren gelopen kind aantreft onmiddellijk de ouders kan bellen. De bandjes zijn gemaakt van vinyl, zijn in verschillende kleuren beschikbaar en hebben een herbruikbare metalen sluiting zodat ze meermaals kunnen worden gebruikt.

Tijdens de Gentse Feesten zijn de armbandjes te verkrijgen in de Infohal op het Emile Braunplein en bij FreeTime (Kammerstraat 19). In de feestenzone zelf worden ze ook verdeeld door de gemeenschapswachten-lijnspotters en door onze collega's van het Bureau Politionele Misdrijfpreventie. Het aantal bandjes per aanvrager is beperkt tot vier stuks.

Meer uitgebreide informatie over deze armbandjes vind je hier.

Gauwdieven

Drukke momenten zoals de Gentse Feesten zijn erg gegeerd bij de gauwdieven. Je ziet ze vaak niet maar ze zijn er (helaas) wel. In de bus, op de tram, in cafés, in het gedrum voor podia tijdens concerten, enz. Ze gaan vlug te werk en hun grootste succesfactor is afleiding. En je wordt natuurlijk voortdurend afgeleid op de Gentse Feesten - door dat swingende bandje op het podium, die leuke animatie-act op de hoek van de straat of die mooie ogen van een meisje of jongen op een terras. Daarom roept de Gentse politie op om waakzaam te zijn.

Tijdens de Gentse Feesten zullen diefstalpreventieadviseurs van ons politiekorps de straat op gaan om mensen aan te spreken en te sensibiliseren. Zij delen daarbij belletjes uit die mensen aan hun tas, portefeuille of smartphone kunnen bevestigen. Als een zakkenroller de rits van de tas opent of de portefeuille of smartphone weggraait, rinkelen de belletjes en is de eigenaar meteen gealarmeerd.

Enkele handige preventietips tegen gauwdieven vind je hier.

Hoe geraak ik naar de Gentse Feesten?

Dagelijks zullen gemiddeld zo'n 100.000 mensen afzakken naar de Gentse binnenstad. Dit in combinatie met het circulatieplan, kan de nodige mobiliteitsproblemen met zich meebrengen. Kies dus voor je eigen gemak en laat - indien mogelijk - Koning Auto zoveel mogelijk thuis. Maar hoe geraak ik dan in Gent? Klik hier en bekijk al eens op voorhand alle mogelijkheden.

Tijdens de Gentse Feesten zal ook de Politie Gent haar steentje bijdragen aan een vlotte mobiliteitsdoorstroming. Wij roepen op om zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer, de fiets of gewoon te voet te komen.

Tien dagen lang zal er gecontroleerd én opgetreden worden op verkeerd parkeren: auto's die hinderlijk geparkeerd staan, op taxiplaatsen of op plaatsen voor mindervaliden, zullen getakeld worden.

BOB erbij? Politie Gent blij!

Kom je een avondje naar Gent en kies je ervoor om toch met de auto te komen, dan geven we alvast een gouden tip mee: laat je voeren door een BOB die kan weerstaan aan al die geestrijke dranken of kies voor één van de alternatieven zoals de feestbussen van De Lijn, de taxi's van Gent of blijf gewoon een nachtje overnachten in één van de hotels in de binnenstad.

Alcohol en rijden gaan niet samen en zijn nefast voor de verkeersveiligheid. Ook dit jaar zal onze Verkeersdienst extra toezien op het rijden onder invloed van alcohol door dagelijks alcoholcontroles te houden op de toegangswegen van en naar de feestenzone.

Een verwittigd feestvierder…

Rekruteringsstand

Wil jij ook graag een Gentse flik worden? Koppel dan het nuttige aan het aangename en kom tijdens de Gentse Feesten eens langs op onze rekruteringsstand. Je vindt ons elke dag van 15 uur tot 21 uur in de Belfortstraat, ter hoogte van het Commissariaat Gent Centrum. Onze collega's van de Gentse brandweer en de Federale Politie zullen er ook zijn. Tot dan?!

Openingsuren commissariaten Politie Gent

Tijdens de hele feestenperiode zijn zowel het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12), als het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat 4) 24u/24u open.

Lees meer…

Alle informatie over de Gentse Feesten vind je terug op de officiële website.

Heb je toch een specifieke vraag?

Dan kan je die richten aan Gentinfo via het telefoonnummer 09 210 10 10 of via mail naar gentinfo@stad.gent.

Veel feestplezier maar hou het veilig én leuk!

En… draag zorg voor elkaar. Samen uit = samen thuis!