Gentse Feesten 2019 – de balans

Onze mooie stad was van vrijdag 18 juli tot zondag 28 juli opnieuw volledig in de ban van de Gentse Feesten. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. De slaap is bijna uit onze ogen gewreven dus is het tijd om de balans op de maken van de voorbije editie die maar liefst 970.000 bezoekers mocht verwelkomen.

Voor de Gentse politie betekende dit tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. We zijn blij dat het opnieuw een rustige en veilige editie is geworden zonder al te veel incidenten. Onder de bezoekers heerste een toffe, aangename en positieve sfeer met het nodige respect voor de aanwezige veiligheidsdiensten. Dat maakte het aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

Resultaten

Ook dit jaar werd de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden.

Tijdens deze editie stelde de Gentse politie 796 verkeersinbreuken vast, dat is een pak minder dan de 1.029 in 2018. In totaal werden 138 voertuigen getakeld, in 2017 waren dat er 142.

Ondanks de blijvende investeringen in openbare, gratis toiletten én plaszuilen, kregen 613 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen (813 in 2018).

Tijdens alcoholcontroles op het Gentse grondgebied werden 2.245 bestuurders gecontroleerd. 108 van hen hadden te veel gedronken. Sommigen onder hen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Er werden in totaal 158 personen opgepakt, onder andere voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap.

8 personen / dieren waren hun familie / vrienden / baasje kwijt: 6 minderjarigen, 1 meerderjarige en 1 hond. Zij zijn allemaal intussen weer veilig thuis.

Bovenstaande cijfers geven weer dat politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen en dat politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

Gevonden en verloren voorwerpen

In totaal werden over de tien dagen heen 505 voorwerpen binnen gebracht die in of rond de feestenzone gevonden zijn.

Alle voorwerpen die tijdens de Gentse Feesten werden binnen gebracht, worden tot 5 augustus in het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat 4) bijgehouden. Heb je zelf ook je portemonnee, gsm of iets anders (behalve je lief) verloren op de Gentse Feesten? Spring dan eens binnen in het Commissariaat Gent Centrum of neem telefonisch contact op via 09 266 61 30.

Op 5 augustus worden alle gevonden voorwerpen overgebracht van het Commissariaat Gent Centrum naar onze Cel Gevonden en Verloren Voorwerpen in het Algemeen Politiecentrum Gent (Antonius Triestlaan 12, 9000 Gent). Vanaf 6 augustus kan je bij hen terecht om te checken of ook jouw verloren voorwerp werd binnen gebracht.  Meer info en de openingsuren van de Cel Gevonden en Verloren Voorwerpen vind je hier.

Bedankt

Bedankt aan alle diensten, pleinverantwoordelijken, artiesten, onze partners, sfeerbeheer(ders), standhouders, de bezoekers én onze eigen Gentse flikken voor het goede verloop van deze Gentse Feesten. Je was weer geweldig! Tot volgend jaar!

Infographic Gentse Feesten 2019