Gentse Feesten 2022 – de balans

Onze mooie stad was van vrijdagavond 15 juli tot zondag 24 juli eindelijk nog eens volledig in de ban van de Gentse Feesten. Maar aan alle mooie liedjes komt een einde. De slaap is bijna uit onze ogen gewreven dus is het tijd om de balans op te maken van de voorbije editie die maar liefst 1.570.000 bezoekers mocht verwelkomen.

Gentse flikken op de Gentse Feesten

Voor de Gentse politie betekende dit tien drukke dagen om de orde en veiligheid in onze binnenstad te garanderen. We zijn blij dat het opnieuw een rustige en veilige editie is geworden zonder al te veel incidenten. Onder de bezoekers heerste een toffe, aangename en positieve sfeer met het nodige respect voor de aanwezige veiligheidsdiensten. Dat maakte het aangenaam werken voor onze politiemensen op het terrein.

Resultaten

Ook dit jaar werd de feestenzone zoveel mogelijk verkeersvrij gehouden. Tijdens deze editie stelde de Gentse politie 477 verkeersinbreuken vast, dat is een pak minder dan de 796 in 2019. In totaal werden 96 voertuigen getakeld, in 2019 waren dat er 138. Dit goed rapport kan zeker een deel verklaard worden door het feit dat de bezoekers er massaal voor kozen op te voet, met de fiets, bus of tram naar de Feesten te komen.

Ondanks de blijvende investeringen in openbare, gratis toiletten én plaszuilen, kregen 958 feestvierders een GAS-boete voor wildplassen (613 in 2019).

Tijdens alcoholcontroles op het Gentse grondgebied werden 4.761 bestuurders gecontroleerd. 105 van hen hadden te veel gedronken. Sommigen onder hen zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden. Er werden ook 50 speekseltesten afgenomen – 9 bestuurders bleken onder invloed van drugs.

Er werden in totaal 140 personen opgepakt, onder andere voor het verstoren van de openbare orde of voor openbare dronkenschap.

7 personen / dieren waren hun familie / vrienden / baasje kwijt: 5 minderjarigen, 1 meerderjarige en 1 hond. Zij zijn allemaal intussen weer veilig thuis.

Bovenstaande cijfers geven weer dat politiepatrouilles en -controles in en rond de feestenzone hun vruchten afwerpen en dat politieaanwezigheid in de periferie noodzakelijk is om ook de leefbaarheid van die buurten te waarborgen.

Gevonden en verloren voorwerpen

In totaal werden over de tien dagen heen 555 voorwerpen binnen gebracht die in of rond de feestenzone gevonden zijn.

Alle voorwerpen die tijdens de Gentse Feesten werden binnen gebracht, worden tot en met zondag 31 juli in het Commissariaat Gent Centrum (Belfortstraat 4) bijgehouden. Heb je zelf ook je portemonnee, gsm of iets anders (behalve je lief) verloren op de Gentse Feesten? Neem dan telefonisch contact op via 09 266 61 30.

Op 1 augustus worden alle gevonden voorwerpen overgebracht van het Commissariaat Gent Centrum naar onze dienst Gevonden en Verloren Voorwerpen in het Algemeen Politiecentrum Gent. Vanaf 2 augustus kan je bij hen terecht om te checken of ook jouw verloren voorwerp werd binnen gebracht.  Meer info en de openingsuren van de Cel Gevonden en Verloren Voorwerpen vind je hier.

Bedankt

Bedankt aan alle diensten, pleinverantwoordelijken, artiesten, onze partners, sfeerbeheer(ders), standhouders én uiteraard de bezoekers voor het goede verloop van deze Gentse Feesten. Je was weer geweldig! Tot volgend jaar!

infographic cijfers Gentse Feesten 2022