Grote actie fietsverlichting op Sint-Pietersplein

Zoals elk jaar organiseert de Gentse politie aan het begin van de herfst een grote actie rond fietsverlichting. Tijdens de donkere dagen is zichtbaarheid in het verkeer immers van levensbelang. Deze actie vond gisterenavond plaats op en rond het Sint-Pietersplein. Ook partners zoals XIU en de Fietsambassade waren present, en de Gentse studentenfanfare zorgde voor een vrolijke noot.

Het politiepersoneel had niet alleen aandacht voor de fietsverlichting, maar nam waar mogelijk de volledige technische uitrusting onder de loep. Meer dan 600 fietsen werden gecontroleerd. Aangezien het om een sensibiliserende actie ging, kregen de 41 fietsers die niet in orde waren met hun fietsverlichting geen boete. Het bleef bij een gele kaart en het verzoek de fiets zo snel als mogelijk in orde te brengen. Op 57 fietsen ontbraken ook één of meer verplichte reflectoren. Daarnaast viel vooral op dat een groot aantal fietsers met defecte remmen rondrijdt.

Tijdens de herfst en winter zal de Gentse politie regelmatig controleren op fietsverlichting. Wie bij een volgende controle tegen de (defecte) lamp loopt, krijgt wel een boete (58 euro).

Wil je nog eens nakijken aan welke technische eisen je fiets moet voldoen om in orde te zijn? Hier krijg je het volledige overzicht, ook voor mountainbikes en koersfietsen.