Handi2park: handige app

Vandaag zijn in België 458.025 personen houder van een parkeerkaart voor mensen met een handicap. Fraude met parkeerkaarten en ongeldige parkeerkaarten voor gehandicapten blijft echter een dagelijks fenomeen.

Niet alleen nemen asociale niet-kaarthouders de voorbehouden parkeerplaatsen in of maken vervalsers gebruik van gekopieerde parkeerkaarten om onder meer eventuele retributies te omzeilen. In vele gevallen blijven familieleden van een overledene de kaart jarenlang misbruiken in plaats van deze terug te sturen. In april 2019 werd het aantal vervallen parkeerkaarten dat niet teruggestuurd werd geraamd op 250.000.

PZ Gent en de Gentse parkeerwachters blijven intensief controleren ten voordele van de wettelijke rechthebbenden. Vorig jaar lanceerde de FOD Sociale Zekerheid een controle-app voor de geldigheid van de kaarten.

Een oproep aan alle rechthebbenden: controleer de geldigheid van je kaart op https://handi2park.socialsecurity.be/ en stuur alle ongeldige kaarten op naar de FOD Sociale Zekerheid - Directie-generaal Personen met een handicap. Zo vermijdt u alvast een boete door een misverstand.