‘Het begint simpelweg met een hallo’ - tafelgesprekken met jongeren uit de buurt van het Rabot

Activiteiten in buurten waar de afstand tussen jongeren en politie merkbaar groot is, zorgen ervoor dat we elkaar beter begrijpen en leren vertrouwen. Vrijdag 16 december organiseerde de Gentse politie daarom, in samenwerking met de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), vzw Jong en de Kopergieterij een projectie-avond van de jongerenreeks FRAMED voor jongeren uit de buurt van het Rabot.

tafelgesprekken

De voorstelling vond plaats in de Kopergieterij RABOT en werd bijgewoond door jongeren uit de buurt, door een aantal van de participanten uit FRAMED, door de jeugdinspecteurs en enkele andere politiemensen. Ook Vzw Kubat en de stad Gent ondersteunden mee het event.

Het doel van de avond was om samen met jongeren uit de buurt geselecteerde ‘FRAMED’ -fragmenten te bekijken, gevolgd door gemengde discussies in kleine groepen met een informele babbel als afsluiter. Quotes uit de serie werden gebruikt als gespreksopener en maakten plaats voor constructieve dialogen tussen de politie en de jongeren. Een groot aantal jongeren hebben na de visie ook actief deelgenomen aan de tafelgesprekken. De sfeer was aangenaam en uiterst positief.

Context

De jongerenreeks FRAMED (Jongeren en politie | Gent) bestaat uit acht afleveringen waarin Gentse jongeren en Gentse politiemensen elkaar ontmoeten, in dialoog gaan en ervaringen delen over thema’s die hen verbinden. De reeks probeert nuance te brengen in een vaak zwart-wit debat.

Dit evenement is een vervolgtraject op de lancering van FRAMED en maakt ook deel uit van een reeks initiatieven van het Europese project waaraan Politiezone Gent deelneemt, genaamd ‘Community Policing without Borders’ (CoP project) van IOM.

Het doel is om dezelfde soort resultaten te bereiken die wij als politie hebben ervaren tussen de ‘FRAMED’- deelnemers maar dan nu met jongeren uit de verschillende buurten. Door met de jongeren zelf samen te werken en in gesprek te gaan, krijgen we echte input van jongeren, wat de werking van de Gentse politie en de contacten met jongeren alleen maar ten goede komt.

Wat volgt?

Dit initiatief zal geëvalueerd door de verschillende partners en de deelnemende jongeren zelf. Bij een positieve evaluatie zal bekeken worden hoe dit ook in andere buurten kan worden aangeboden.

 

Meer info