Is jouw huisnummer goed zichtbaar?

Duidelijk leesbare huisnummers zijn belangrijk. In geval van nood moeten politie, brandweer of andere hulpdiensten snel je woning kunnen terugvinden om zo snel mogelijk hulp te kunnen bieden. Een huisnummer, dat ook in het donker goed zichtbaar is, is daarbij van cruciaal belang. De politie doet dan ook sporadisch controles.

Huisnummer

Te vaak komt het voor dat hulpdiensten nodeloos kostbare tijd verliezen om bij een dringende interventie het juiste huis of appartement te vinden omdat het huisnummer ontbreekt of heel slecht zichtbaar is. Vooral 's nachts en bij slecht weer vormt dit een probleem.

Huisnummers zijn soms te klein waardoor ze niet leesbaar zijn vanop de rijbaan. Het gebeurt ook dat een huisnummer niet goed zichtbaar is of dat er geen nummer werd aangebracht. Soms zijn de nummers te klein of verborgen achter bladeren of struiken. Voor je eigen veiligheid wordt sterk aangeraden ervoor te zorgen dat je huisnummer duidelijk leesbaar is van op de openbare weg.

Controles

Omdat een zichtbaar huisnummer zo belangrijk is, doet de politie dan ook af en toe controles. Bewoners van wie het huisnummer niet (voldoende) zichtbaar is, worden aangesproken of krijgen een brief in de bus. Zij hebben dan 1 maand de tijd om dit in orde te brengen. Indien bij de hercontrole het huisnummer nog steeds niet voldoet aan de normen, dan krijgen zij een GAS-boete.

Enkele tips:

  • Breng een verlicht huisnummer aan dat bovendien kleurcontrasten heeft, bv. zwarte letters op een witte achtergrond. Grote huisnummers zijn uiteraard altijd duidelijk.
  • Indien je weet dat je op een moeilijk te bereiken locatie woont, meld dit dan tijdens je oproep naar het noodnummer 101. Het snel ter plaatse zijn op de interventieplaats is van essentieel belang.
  • Maak de oprit autovrij voor de aankomst van de hulpdiensten.
  • Steek 's nachts de buitenverlichting aan, laat bij een noodsituatie de hulpdiensten opwachten door een familielid of een buur.



Waar moet je het huisnummer ophangen?

  • Een apart huisnummer moet zichtbaar aangebracht worden naast elke deur of in-/uitgang naar de openbare weg toe van ieder gebouw dat bewoond is of bewoond kan worden, tenzij het een tweede uitgang betreft en de eerste uitgang al genummerd is.
  • Ook gebouwen bestemd voor administratief, commercieel en industrieel gebruik moeten worden voorzien van een huisnummer, zelfs indien ze geen woning bevatten.
  • Wanneer een gebouw niet langs de openbare weg gelegen is, dient aan de hoofdtoegang van het terrein, een duidelijk zichtbaar huisnummer te worden aangebracht.
  • Op plaatsen waar de gevel van een woning of gebouw niet aan de openbare weg paalt, is het raadzaam om het huisnummer op de postbus te herhalen.
  • Als het huisnummer niet leesbaar is van op de plaats waar de brievenbus zich bevindt, dient het huisnummer duidelijk leesbaar vermeld te worden op of in de buurt van de brievenbus. Indien aan één huisnummer meerdere busnummers zijn toegekend, moeten de busnummers duidelijk zichtbaar en leesbaar vermeld worden op of nabij de overeenkomstige brievenbus.



Een correcte en duidelijke plaatsing van een huisnummer zal ertoe bijdragen dat een woning makkelijk te vinden is. Dit is niet alleen in het belang van de bewoner van het pand zelf (jezelf en je familie), maar ook voor alle hulpdiensten.

Is je huisnummer duidelijk lees- en zichtbaar van op de openbare weg? Kan je het ook 's nachts goed zien? Controleer dit vandaag nog!