Ken jij de gemachtigd opzichter al?

Als je dagelijks je kinderen afzet aan de schoolpoort, heb je ze wel al eens gezien. Gekleed in een fluohesje of -jas, met een driekleurige band rond de arm, zwaaiend met een klein verkeersbord C3 (rond wit bord met rode rand). Maak kennis met de gemachtigd opzichter of kortweg ‘GO’. Deze vrijwilligers helpen groepen voetgangers bij het oversteken. Dat kan bij een zebrapad zijn, maar ook elders.

 

Het is niet verwonderlijk dat een gemachtigd opzichter vaak opduikt aan de schoolpoort om de dagelijkse in- en uitstroom van de schoolgaande jeugd in goede banen te leiden. Tijdens de piekuren verloopt dit al eens chaotisch en dan is de GO een onmisbare schakel. Zij zijn gemachtigd door de burgemeester en hebben tijd vrij gemaakt om een opleiding te volgen bij de politie om hun taken naar behoren uit te voeren.

Als ouder of toevallige passsant kan je hen echter ook een handje helpen

  • Volg eerst en vooral altijd de aanwijzingen van de GO op. Hij/zij doet dit niet zomaar, maar stelt altijd de veiligheid van de schoolkinderen voorop.
  • Maak als ouder steeds gebruik van een oversteekplaats met een GO. Neem zelf nooit het initiatief om over te steken, maar wacht tot de GO het verkeer stillegt en een teken geeft om over te steken.
  • Als de GO het verkeer stillegt, moet elke bestuurder stoppen. Dit geldt ook voor fietsers die op de weg of het fietspad rijden.

En vergeet ten slotte niet om ze af en toe eens te bedanken! Het is immers dankzij hun vrijwillige inzet dat onze kinderen veilig naar school kunnen komen.

Word zelf gemachtigd opzichter!

Heb jij ook zin om gemachtigd opzichter te worden? Weet dan dat je hier een opleiding voor kan volgen. Deze duurt drie uur en wordt gegeven door de lokale politie. Voor meer info kan je vrijblijvend contact opnemen.

Contact

Verkeersdienst 
PZ.Gent.Verkeer@police.belgium.eu
Contactpersoon: inspecteur Tony Godart