Maak kennis met de FRIC: First Response Intervention Car

Politiezone Gent heeft haar meest recente Volkswagen Tiguan Allspaces uitgerust met een Safety and Security Kit. Deze kit biedt een aantal belangrijke voordelen op het vlak van veiligheid en efficiëntie bij het vervoeren van mogelijke verdachten of derden. De voertuigen werden omgedoopt tot “FRIC”: First Response Intervention Car en zullen binnen ons korps worden ingezet op de Interventiedienst voor de eerstelijns politiezorg.

Alternatief voor de klassieke combi als interventievoertuig

Het korps was op zoek naar een waardig alternatief voor de klassieke combi als interventievoertuig. Hierbij werden een aantal criteria voorop gesteld. Zo moest het voertuig over voldoende ruimte beschikken voor drie collega’s en de mogelijkheid hebben om op een veilige manier een potentiële verdachte of derde te kunnen vervoeren. Zowel de veiligheid van de politieagenten als deze van de te vervoeren persoon stond hierbij voorop. Bovendien moest al het politioneel en technisch materiaal uit de klassieke combi in de koffer van het alternatieve voertuig ergonomisch en efficiënt kunnen worden opgeborgen.

Isolatie van de over te brengen persoon op de achterbank

Uiteindelijk is een werkgroep uitgekomen bij de “First Response Intervention Car” (FRIC), uitgerust met een speciaal op maat ontworpen Safety and Security Kit door de firma Rauwers nv. De Safety and Security Kit wordt in Europa al een paar jaar ingebouwd in voertuigen van Franse en Spaanse automerken, maar nog nooit in een Volkswagen Tiguan Allspace. Een exemplaar van het korps werd als conceptcar gebruikt voor het ontwikkelen van het prototype. Na een grondige evaluatie werden drie andere voertuigen van de zone uitgerust met dezelfde Safety and Security Kit. Deze bestaat uit een scheidingsscherm, een zitting, een vloerbedekking, zijpanelen en een achterste deelscherm en werd in het voertuig geïnstalleerd op de achterbank, net achter de passagierszetel vooraan. De kit isoleert de over te brengen persoon van de twee andere passagiers en de bestuurder.

FRIC binnenkant  FRIC buitenkant