Maatregelen Coronavirus Politie Gent

Update 30-03-2020
Rekening houdende met de maatregelen die de regering oplegt om de verspreiding van het Coronavirus te proberen beperken, en met de gevolgen die ons korps en onze mensen hier momenteel van ondervinden, zijn ook wij genoodzaakt om enkele aanpassingen te doen in onze (niet-dringende) dienstverlening.

 

We heroriënteren ons personeel en zetten ze zo efficiënt mogelijk in om zowel onze dringende dienstverlening als onze reguliere politiewerking te blijven garanderen. Voor ons zijn het vanzelfsprekend extra drukke dagen en wij hopen dat jullie begrijpen dat wij niet altijd en overal even snel aanwezig kunnen zijn. Maar weet dat jullie steeds op ons kunnen blijven rekenen, ook in deze moeilijke tijden. Wij rekenen op de verantwoordelijkheid en burgerzin van iedereen om de opgelegde richtlijnen na te leven. Daarom vragen we jullie aandacht voor onderstaande maatregelen.

Politiebalie Algemeen Politiecentrum Gent gesloten tussen 16.30 en 08.00 uur 

Om onze dienstverlening te verzekeren blijven twee grote politiebalies open: het Algemeen Politiecentrum Gent (Ekkergem) en het Commissariaat Gent Centrum, maar enkel nog tijdens de dag. Vanaf donderdag 19 maart 2020 zal ons groot onthaal aan het Algemeen Politiecentrum Gent ook gesloten zijn tussen 16.30 uur en 08.00 uur ’s morgens. Wie toch ter plaatse komt zal aan de deur een affiche zien hangen met een telefoonnummer. Als je daarnaar belt krijg je een politiemedewerker aan de lijn die zal luisteren naar je probleem en je indien mogelijk telefonisch verder zal helpen. Indien het om een niet-dringende aangifte gaat, zal je doorverwezen worden naar de dagdienst of zelfs gevraagd worden om na de Coronacrisis terug te komen. Enkel in de gevallen waarbij het echt nodig is, zal er iemand ter plaatse komen om je binnen te laten en zo verder te helpen.

Ook aan de politiebalie van Gent Centrum, open elke dag van 8 uur tot 16.30 uur, moet je je eerst telefonisch aanmelden.

De andere onthaalbalies blijven tot nader order gesloten. Enkel zo kunnen we onze dringende dienstverlening blijven voorzien.

Opgelet!

Wegens de Coronacrisis en de bijhorende werkdruk kunnen wij enkel dringende aangiftes opnemen van inwoners van Gent of van feiten die op het grondgebied Gent gebeurd zijn. Momenteel noteren we geen aangiftes of klachten voor andere politiezones.

We vragen om aangiftes die kunnen wachten, sowieso uit te stellen tot wanneer de maatregelen rond het Coronavirus worden opgeheven.

Wat bij verlies of gestolen identiteitskaart?

Ben je je identiteitskaart verloren of werd deze gestolen? Ga dan sowieso naar de Dienst Burgerzaken van Stad Gent en niet naar de politie. Opgelet; zij werken momenteel enkel op afspraak. Maak een afspraak online via hun website.

Meldingen van (horeca)zaken die de maatregelen niet naleven

Merk je op dat een winkel, restaurant of café de opgelegde maatregelen van de regering niet opvolgt en toch open is, dan kan je dit melden via ons algemeen nummer (09 266 61 11) of via ons Meldpunt (meldpunt@politie.gent.be). In de mate van het mogelijke sturen wij dan zo snel mogelijk een ploeg ter plaatse om te controleren en in te grijpen. Bel hiervoor niet naar het noodnummer. Dit moet steeds vrij blijven voor dringende interventies.

Voor dringende tussenkomsten > bel 101

Indien je in nood bent en dringende politiehulp nodig hebt, dan bel je uiteraard nog steeds naar het noodnummer 101 of 112.

Indien mogelijk, gebruik Police-On-Web

Een aantal niet-dringende aangiftes kan je doen via Police-On-Web. Denk maar aan (brom)fietsdiefstal, winkeldiefstal, diverse beschadigingen en graffiti. We raden aan om hier zoveel mogelijk gebruik van te maken en dus niet fysiek aangifte te komen doen aan een onthaal.

Wij rekenen op jullie begrip in deze moeilijke situatie en hopen samen met jullie dat we zo snel mogelijk opnieuw kunnen overschakelen op onze normale dienstverlening.

Veelgestelde vragen rond Corona en meertalige informatie

De Stad Gent heeft een overzicht op hun website van veelgestelde vragen rond de maatregelen in het kader van het Coronavirus (klik hier). Bij Stad Antwerpen hebben ze hun veelgestelde vragen ook vertaald in een aantal talen (onderaan de pagina) waaronder Duits, Spaans, Arabisch, Turks, Bulgaars,... (klik hier)

Ook de algemene site van de regering rond het Covid-19 staan er enkele veelgestelde vragen. Deze werden ook vertaald in een aantal andere talen. Klik hier.
Voor doven en slechthorenden staan er op deze website ook enkele filmpjes met info in gebarentaal. Klik hier.

Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft ook een aantal documenten in verschillende talen op hun site geplaats waaronder een affiche 'Hoe kan je besmetting voorkomen?' en een affiche met een opsomming van de maatregelen.
> Naar de site