Nieuwe milieuvriendelijke auto’s voor de Gentse Wijkpolitie

De Wijkpolitie van Gent neemt zeven nieuwe hybride wagens in gebruik.  Met de aankoop van deze duurzame auto’s zetten de Gentse flikken een nieuwe stap in de vergroening van hun voertuigenpark.

Het gaat om zes wagens met de herkenbare politie ‘striping’ en één anonieme wagen.  De voertuigen worden in gebruik genomen door de Wijkpolitie van Gentbrugge, Nieuw Gent, Sint-Amandsberg en Wondelgem. Deze aankoop kadert in de vergroening van het voertuigenpark van de Wijkpolitie. Zo werden de afgelopen jaren nieuwe fietsen aangekocht voor alle buurtinspecteurs en worden er geen bromfietsen meer aangekocht – die worden vervangen door elektrische fietsen. Ook in 2021 zetten we de verjonging van ons voertuigenpark verder door met de aankoop van nog eens zeven hybride wagens. Daarmee zal bijna één derde van de 44 auto’s van de Wijkpolitie alvast milieuvriendelijk zijn.

Keuze voor hybride auto’s
Een keuze maken voor een (meer) milieuvriendelijke wagen voor de politie is niet evident.  Er zijn heel wat factoren waarmee we rekening moeten houden zoals de intensiteit van het gebruik en de nodige ruimte voor het politiemateriaal. Het takenpakket van de Wijkpolitie, met veel korte verplaatsingen en niet-dringende opdrachten, maakt het realistisch om te kiezen voor hybride auto’s en dit als test-case voor Politie Gent te nemen.  Bij een hybride wagen wordt een benzinemotor gebruikt in combinatie met een elektromotor. Afhankelijk van de rijsituatie gaat de auto schakelen tussen de benzine- en de elektromotor, waardoor het brandstofverbruik geminimaliseerd wordt. Het lage brandstofverbruik is dan ook meteen het grote voordeel van een hybride wagen.  Bovendien vervangen deze nieuwe milieuvriendelijke wagens politievoertuigen met dieselmotoren van meer dan 10 jaar oud.

Het aangekochte model is Hyundai Ioniq Hybrid. Een bijkomend pluspunt van dit voertuig is dat men geen laadpaal nodig heeft voor het opladen van de accu’s – en dus is er geen bijkomende investering of onderhoud vereist.  De auto heeft een zogenaamd regeneratief remsysteem, dit wil zeggen dat er tijdens het remmen energie gegenereerd en opgeslagen wordt in de batterij – ideaal dus voor korte afstanden en lage snelheid.  Dit model wordt bovendien via raamcontract opengesteld voor overheidsdiensten, waardoor de aankoop budgettair interessant is. De kostprijs voor één volledig politioneel uitgerust model is 39.700 euro.

nieuwe hybride voertuigen

nieuwe hybride voertuigen

Technische specificaties

Merk – model: Hyundai Ioniq Hybrid

Benzinemotor: 1.6 GDI (105 PK)

Elektromotor: 1.56 KWH krachtige batterij (43,5 PK)

Transmissie: automaat, 6-versnellingsbak met dubbele koppeling

Emissienorm: Euro6d-TEMP

Ecoscore: 76

CO²-uitstoot volgens WLTP-norm: 103