Ondanks risico's blijven snelheidsduivels records breken

Bij snelheidscontroles eind vorige week waanden een aantal overtreders zich duidelijk op de Olympische Spelen. Ondanks de risico’s die met overdreven snelheid gepaard gaan trachtten zij alle records te verbreken.

weg bij nacht

Op donderdagavond 29 juli 2021 organiseerden we van 20 uur tot 23 uur een snelheidscontrole op Dok Zuid. Hierbij werden 2.049 voertuigen gecontroleerd. 158 (8%) daarvan reden echter sneller dan de toegelaten 50 km/u. 18 bestuurders reden zelfs zo snel dat ze in aanmerking komen voor de onmiddellijke intrekking van hun rijbewijs. Dat is ook het geval voor de bestuurder die aan 127 km/u geflitst werd en zo de hoogste snelheid van de dag liet registreren.

Op zaterdagochtend 31 juli 2021, van 6.45 uur tot 8 uur, controleerden we op snelheid aan de Port Arthurlaan. Daar geldt ook een snelheidsregime van maximum 50 km/u. Van de 226 gecontroleerde voertuigen reden er echter 56 (25%) te snel. De bestuurder die aan 111 km/u geflitst werd brak het snelheidsrecord van de dag. Hij ontvangt hiervoor echter geen medaille. Hij komt wel, samen met drie andere bestuurders die veel te snel reden, in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs.

Deze resultaten tonen aan dat er in onze stad nog te vaak te snel gereden wordt en dat dergelijke acties strikt noodzakelijk zijn. We blijven daarom sterk inzetten op de verkeersveiligheid en zullen ook de komende weken en maanden snelheidscontroles voorzien.

Snelheid belangrijkste oorzaak verkeersongevallen *

Overdreven en onaangepaste snelheid zijn de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. 30% van alle dodelijke ongevallen worden veroorzaakt door te snel rijden. In Vlaanderen eisen zware voeten zo'n 90 levens per jaar (cijfers 2018).

Wist je trouwens dat …

… hoe sneller je rijdt, hoe minder je opmerkt

… hoe sneller je rijdt, hoe minder tijd je hebt om te reageren

… hoe sneller je rijdt, hoe groter je stopafstand is

… hoe sneller je rijdt, hoe groter de klap bij een ongeval is

Op de website van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde worden de vier grote risico’s van overdreven snelheid nog eens op een rijtje gezet.

 

* Bron: www.veiligverkeer.be