Slachtoffer van geweld? Doorbreek de stilte!

Geweld is een fenomeen van alle tijden. Jammer genoeg houdt geweld of stalking niet op, zelfs niet in deze vreemde corona-tijden. Weet dat je als slachtoffer van geweld steeds bij ons terecht kan om aangifte te doen.

Geweld heeft verschillende vormen: economisch, lichamelijk, seksueel en psychisch. Geweld komt ook in verschillende settings voor: thuis, binnen het gezin, tussen (ex-)partners, tussen jongeren en ouderen, op het werk, tussen collega’s, enz.  Het geweld kan een homo- of transfoob of racistisch motief hebben. Ook stalking is een vorm van geweld.

Politiehulp

Wanneer er een acuut probleem is en er gevaar dreigt, aarzel dan niet en bel onmiddellijk het noodnummer 101. Maar ook als er geen acuut gevaar is kan je als slachtoffer van geweld zonder schroom contact opnemen met ons. Wil je aangifte doen en kan je daar wat ondersteuning bij gebruiken? De maatschappelijk assistenten van ons Bureau Politionele Zorg kunnen je bijstaan. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 9 tot 16 uur via het nummer 09 266 67 53 of via mail bpz.gent@police.belgium.eu.

Door de coronacrisis is het digitaal aangifteloket Police On Web tijdelijk uitgebreid met een aantal misdrijven, zodat je nu ook slagen en verwondingen en stalking online kan aangeven.

Hulplijn 1712

Ben je slachtoffer van geweld en wil je erover praten? Twijfel je om klacht in te dienen? Weet dat je er niet alleen voor staat. 1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er voor iedereen: slachtoffers, getuigen en daders; voor jongens en meisjes; voor mannen en vrouwen; voor hetero’s, holebi’s en transgenders. Zij helpen je om alles op een rijtje te zetten en de beste oplossing te vinden voor jouw situatie. De hulplijn is gratis, anoniem en discreet. Jouw oproep verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info vind je hier.

Nuttige links

Slachtoffer van stalking

Slachtoffer van seksueel geweld

Slachtoffer van homo- of transfoob geweld