Verkeerscontroles 28/09-30/09/2023

De afgelopen dagen vonden verschillende verkeerscontroles plaats. De focus lag op gsm-gebruik achter het stuur, asociaal rijgedrag en overdreven snelheid. Een greep uit de vaststelling: 9 professionele chauffeurs moeten hun rijbewijs 15 dagen missen wegens gsm-gebruik achter het stuur, 3 chauffeurs werden beboet wegens knalpotlawaai, 5 rijbewijzen ingetrokken voor overdreven snelheid in de bebouwde kom.

Donderdag 28/09/2023 controleerde de politie op gsm-gebruik achter het stuur in de John F. Kennedylaan. Wanneer een professionele bestuurder, zoals een vrachtwagenchauffeur, betrapt wordt, wordt het rijbewijs van deze chauffeur onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Op anderhalf uur tijd werden 9 professionele bestuurders betrapt op gsm-gebruik tijdens het rijden, de politie ging in al deze gevallen over tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs.

Vrijdag 29/09/2023 controleerde de politie op onaangepast rijgedrag. De controle gebeurde met anonieme patrouillewagens in verschillende wijken. Tijdens de controle werden bestuurders die overtredingen begingen uit het verkeer gehaald voor verdere controle.

Dit zijn de resultaten:

1 onmiddellijke inning voor knalpot

2 onmiddellijke inningen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel

2 onmiddellijke inningen voor het niet of niet correct gebruik van een kinderzitje

1 proces-verbaal voor inschrijving van een voertuig in het buitenland terwijl de eigenaar in België gedomicilieerd is

1 onmiddellijke inning voor onaangepast rijgedrag in combinatie met het negeren van een oranje verkeerslicht

2 onmiddellijke inningen voor gsm-gebruik achter het stuur

1 onmiddellijke inning voor het niet dragen van de vereiste beschermende kledij als motorrijder

1 proces-verbaal voor het rijden zonder rijbewijs

1 onmiddellijke inning voor het overschrijden van een doorlopende witte streep

1 onmiddellijke inning voor het negeren van een oranje verkeerslicht

1 onmiddellijke inning voor onaangepast rijgedrag

1 GAS-boete boomcar

 

Op zaterdag 30/09/2023 vond een soortgelijke controle plaats, met deze resultaten:

5 onmiddellijke inningen voor het negeren van het verkeersbord C1 (verboden richting voor iedere bestuurder)

5 onmiddellijke inningen voor het niet dragen van de veiligheidsgordel

3 onmiddellijke inningen voor het gebruik van een gsm-toestel achter het stuur

6 onmiddellijke inningen voor onaangepaste snelheid

2 onmiddellijke inningen voor knalpot

9 GAS-boetes voor verkeerd parkeren, 1 voertuig werd getakeld wegens parkeren op standplaats voorbehouden voor taxi’s

1 proces-verbaal wegens technische eisen/tuning, het voertuig werd geïmmobiliseerd en zal eerstdaags worden voorgereden ter keuring waar het zal worden verboden tot het verkeer

 

Op zaterdagavond 30/09/2023 controleerde de politie eveneens op snelheid en asociaal rijgedrag, in de Gasmeterlaan en Dok-Zuid. In de Gasmeterlaan (50 km/h) werden 1.396 voertuigen gecontroleerd, 118 (8%) reden te snel. Drie bestuurders kwamen in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs Eén bestuurder ontsnapte via een zijstraat aan de controle waarbij hij een C1 (verboden richting voor iedere bestuurder). Deze bestuurder komt in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 120 km/h. Een bestuurder met een voorlopig rijbewijs werd geflitst aan 100 km/h, zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

In Dok-Zuid (50 km/h) werden 342 voertuigen gecontroleerd, 12% reed te snel, 2 bestuurders komen in aanmerking voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. De hoogst gemeten snelheid was ook meteen goed voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen (94 km/h). Deze bestuurder reed eveneens onder invloed van alcohol, goed voor een boete van 1.270,02 euro.