Voetganger koning in de wandelstraten tussen 11 en 18 uur

Winkelwandelstraten, voetgangersstraten, wandelstraten, … ze kennen verschillende benamingen in de Gentse volksmond, maar de regels zijn simpel: in deze straten is overdag geen verkeer toegelaten, ook geen fietsers. Tussen 11 en 18 uur is de voetganger hier koning en kan die in alle rust en veiligheid wandelen, slenteren of haastig stappen. Verkeer wordt geweerd, en ook fietsers moeten hun fiets aan de hand nemen, enkel dan zijn zij voetganger.

voetgangersstraat Langemunt

Voetgangersstraten

Deze straten in het centrum zijn het ganse jaar door wandelstraten: Donkersteeg, Langemunt, Mageleinstraat, Koestraat, Kalandeberg en Kalandestraat. Van 1 juni tot en met 30 september is ook de Graslei een voetgangersstraat. De voetgangersstraten liggen in het autovrij gebied van Gent, maar wie een vergunning heeft om het autovrij gebied met de wagen in te rijden, mag toch niet in voetgangersstraten rijden tussen 11 en 18 uur.

Controle

Wie toch door voetgangersstraten fietst of rijdt tussen 11 en 18 uur, krijgt een boete van 58 euro voorgeschoteld. Wanneer een buitenlandse fietser beboet wordt, en hij / zij de boete niet kan of wil betalen, dan kan de politie de betreffende fiets in beslag nemen.

De Gentse flikken houden regelmatig toezicht in wandelstraten. Zowel de Wijkpolitie als de Draken (het Fietsteam) nemen dit toezicht mee op in hun dagelijkse werking. De Wijkpolitie organiseert ook gerichte controleacties. Zo voerde het Commissariaat Gent Centrum tussen 1 januari en 15 juni 2022 vijf controles uit in de voetgangersstraten. Daarbij werden maar liefst 211 weggebruikers die met een fiets, brommer, moto, auto of een ander voertuig door een voetgangersstraat reden geverbaliseerd.

Foto © Stad Gent