1 jaar C.R.A.S.H.-acties: meer dan 12.000 bestuurders gecontroleerd op alcohol en drugs

In november 2018 startte de Gentse politie met C.R.A.S.H.-acties. De bedoeling van de acties is uiteraard om crashes te voorkomen. De term staat dan ook voor "door Controle Roesmiddelen, Alcohol en Snelheid Handhaven". De acties zullen steeds plaatsvinden op locaties (uitgaansbuurt, drukke verkeersassen, rond evenementen,….) en op tijdstippen met een grote overtredingsgraad en dus ook een grote pakkans.

Het voorbije jaar werden 19 C.R.A.S.H.-acties georganiseerd, telkens op locaties en tijdstippen in functie van evenementen en op drukke verkeersassen. Aan deze acties werkten medewerkers van verschillende diensten mee, zoals de Verkeersdienst, Wijkdienst, Interventiedienst, Overlastteam en transmissie. Meer dan 12.000 bestuurders passeerden een controledispositief. Daarbij werden 509 bestuurders betrapt op rijden onder invloed van alcohol en/of drugs (4,2%). De politie trok 111 rijbewijzen onmiddellijk in voor 15 dagen wegens rijden onder invloed.

Sinds april 2019 wordt drugs in het verkeer opgespoord aan de hand van een speekselanalyse, wat de procedure aanzienlijk vergemakkelijkt en versnelt (voordien diende een bloedstaal afgenomen te worden). Dit verklaart waarom we sinds april een sterke stijging zien in het aantal bestuurders die positief testten (126 tussen mei en oktober 2019, tegenover 55 tussen november 2018 en april 2019).

Naast alcohol en drugs was er tijdens de acties ook aandacht voor overdreven snelheid. 11.681 voertuigen werden gecontroleerd, 1.879 (16%) reden sneller dan toegelaten. 16 snelheidsduivels moesten hun rijbewijs onmiddellijk inleveren voor 15 dagen.

De politie stelde ook nog 293 andere inbreuken vast tijdens de C.R.A.S.H.-acties. Het gaat dan vooral om bestuurders die geen veiligheidsgordel droegen (66), inbreuken op het rijbewijs (57) en de autoverzekering (35).