3,15% onder invloed van alcohol tijdens het ‘Weekend Zonder Alcohol’

Tijdens het voorbije “Weekend Zonder Alcohol” organiseerden de Verkeersdienst en de Wijkdienst van de Gentse lokale politie 7 controles waaronder één grootschalige C.R.A.S.H-actie. Maar liefst 74 medewerkers namen deel aan de verschillende controles. 3,15% van de gecontroleerde bestuurders reed onder invloed van alcohol. De resultaten zijn vergelijkbaar met deze van het "Weekend Zonder Alcohol" in januari vorig jaar toen 3,2% onder invloed reed.

12 bestuurders zijn rijbewijs voor 15 dagen kwijt

Er werden in totaal 1.589 bestuurders gecontroleerd. 50 bestuurders reden onder invloed van alcohol waarvan 20 een eindresultaat hadden tussen 0.21 en 0.35 mg/l UAL (= 3 uren rijverbod). 30 Bestuurders bliezen ‘Positief’ (minstens 0.35 mg/l UAL). Van deze laatste 30 bestuurders waren er 12 die wel heel diep in het glas hadden gekeken en een ademanalyse aflegden van meer dan 0.64 mg/l. Van deze 12 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De overige bestuurders kregen een rijverbod van 6 uren opgelegd.

Meer bestuurders onder invloed na middernacht

3.15% van alle gecontroleerde bestuurders reed onder invloed van alcohol tijdens het “weekend zonder alcohol”. Opvallend is ook dat tussen middernacht en 8:00 uur ’s morgens het percentage hoger lag, namelijk 5%.

Bovendien werden 8 speekseltesten afgenomen in het kader van het rijden onder invloed van drugs. 1 bestuurder testte positief op cannabis. Deze bestuurder reed dan ook nog eens rond in een gestolen voertuig. Naast de onmiddellijke intrekking van zijn rijbewijs mag hij zijn eerste dagen rijverbod alvast uitzitten in de gevangenis (na voorleiding bij de onderzoeksrechter).