Resultaten actie tegen drugs - 15-16 juni 2019

In de nacht van zaterdag op zondag organiseerde de Gentse politie een grote controle op drugs in de omgeving van de Wiedauwkaai en rond het Sint-Pietersstation. De controle richtte zich zowel op het bezit van drugs als op het rijden onder invloed van drugs. Volgens de Belgische wetgeving zijn bezit, verkoop, aankoop en invoer van drugs verboden.

31 personen bleken in het bezit van drugs, zij kregen een zogenaamde ogenblikkelijke minnelijke schikking voorgelegd. In totaal werd 7.070 euro geïnd. Twee personen die niet konden betalen, werden gearresteerd. De politie trof onder andere cannabis, ketamine, speed, cocaïne en hasj aan.

In het verkeer geldt een nultolerantie wat druggebruik betreft. De Gentse politie controleert regelmatig op alcohol en drugs in het verkeer. Tijdens de actie van zaterdagnacht werden er twee verkeersdispositieven opgesteld in de Wiedauwkaai. Daar controleerde de politie 260 bestuurders.

Van 20 bestuurders werd een speekseltest afgenomen omdat zij uiterlijke tekenen vertoonden van recent druggebruik. Bij 11 chauffeurs bleek deze test positief. Van 9 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen wegens het rijden onder invloed van drugs. De twee andere bestuurders die positief testten hadden geen rijbewijs bij, van hen werd het voertuig ingehouden.

De 260 gecontroleerde bestuurders legden ook een ademtest (voor alcohol) af. 12 reden onder invloed van alcohol. Van één bestuurder werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen, zijn ademanalyse wees op 1,70 promille…