Inbraken augustus

In augustus werden er bij Politiezone Regio Puyenbroeck 14 inbraken en inbraakpogingen in gebouwen en aanhorigheden aangegeven. Daarnaast werden er zeven inbraken en inbraakpogingen in voertuigen geregistreerd. Op 11 augustus werd een verdachte van woninginbraken gearresteerd. 

inbraken

Inbraken in gebouwen

Ook in augustus van vorig jaar waren er 14 inbraken en inbraakpogingen in gebouwen en aanhorigheden: zeven in Lochristi, twee in Moerbeke, twee in Wachtebeke en drie in Zelzate. In Lochristi daalde het aantal naar vijf in augustus 2023 en in Zelzate naar twee. Moerbeke en Wachtebeke zagen een lichte stijging ten opzichte van 2022 naar respectievelijk drie en vier inbraken.

Inbraken in voertuigen

Daarnaast kreeg Lochristi af te rekenen met vijf inbraken en inbraakpogingen in voertuigen. Er werden er twee, waarvan er één beperkt bleef tot een poging, geregistreerd in Zelzate.

Verdachte aangehouden

Op 11 augustus rukten de interventieploegen van Politiezone Regio Puyenbroeck uit voor een melding van een inbraak in een woning in Wachtebeke. De bewoner kwam er bij thuiskomst oog in oog te staan met een inbreker, die na deze confrontatie wegvluchtte. Kort daarvoor was er op een ander adres in Wachtebeke ook al een poging tot inbraak geweest. Door de snelle uitwisseling van informatie tussen verschillende diensten van de politie, door de ondersteuning van een speurhond van de federale politie en dankzij de snelle informatieverspreiding door het BIN-netwerk kon snel een verdachte worden gevat. Hij werd op basis van zijn persoonsbeschrijving gesignaleerd terwijl hij zich oneigenlijk toegang tot een woning verschafte en werd daar opgepakt door de politie.

De verdachte werd op vordering van het parket OVL voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent, die besliste hem aan te houden. De 23-jarige man werd overgebracht naar de gevangenis van Gent.

Preventie

Politiezone Regio Puyenbroeck doet met vaste regelmaat controles op het grondgebied Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke en Zelzate, zowel op de invalswegen als in de nabijheid van inbraakgevoelige plaatsen. Ook tijdens reguliere patrouilles wordt steeds uitgekeken naar verdachte gedragingen.

Tips tegen inbraak

Inbrekers laten zich afschrikken door goed beveiligde panden. Hoe langer het duurt voor zij binnen geraken, hoe groter de kans dat zij hun actie afbreken. Maak het ze dus niet te makkelijk en beveilig alle kwetsbare punten. Zorg voor goede sloten en sluit alle deuren en ramen steeds af. Laat geen ramen openstaan tijdens je afwezigheid.

Je kan steeds een diefstalpreventief advies aanvragen bij PZ Regio Puyenbroeck door een mail te sturen naar pz.regiopuyenbroeck@police.belgium.eu. Een van onze specialisten komt dan bij je langs en geeft je onafhankelijk, gratis en vrijblijvend advies. 

Daarnaast is beveiliging maatwerk, zeker voor wat betreft bouwkundige en elektronische maatregelen. Verder deskundig advies van beveiligingsspecialisten is dan ook nodig. 

In de meeste gemeenten is er een Buurtinformatienetwerk (BIN). Met deze netwerken wil men het algemene veiligheidsgevoel verhogen, de sociale controle bevorderen en het belang van preventie verspreiden. Door de BIN-netwerken is er een permanente informatie-uitwisseling tussen de lokale politie en de burgers, afgestemd op de specifieke noden van de inwoners.

Waarschuw in ieder geval steeds de politie via het nummer 101 wanneer je verdachte handelingen ziet. Doe van elke inbraak aangifte bij de politie.