Coronavirus: Fase 2

Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad (NVR) gisteren donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen.
Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan.

De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.
Onderstaande maatregelen zijn geldig vanaf vandaag vrijdag 13 maart middernacht tot en met 3 april. (het begin van de paasvakantie)

Een overzicht:

Horeca, handelszaken en markten
- Cafés, restaurants en discotheken blijven gesloten.

- Frietkoten waar mensen enkel afhalen, kunnen open blijven. (men mag dus ter plaatse NIET consumeren, enkel afhalen mag wel)

- Ook thuisbezorging van maaltijden en drive-in zijn toegestaan.

- Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.

- Alle winkels die essentiële diensten leveren zoals voedingszaken, dierenvoedingswinkels en apotheken blijven open zoals gewoonlijk - ook in het weekend.
Dit geldt dus ook voor buurtwinkels (superettes), slagers, traiteurs en bakkers. Ook de broodrondes mogen doorgaan.
Er mag wel enkel aan de toog verkocht worden.

- De Vlaamse bakkerijfederatie gaat er vanuit dat chocolatiers en pralinewinkels dicht moeten blijven, maar kreeg hierover nog geen uitsluitsel bij de FOD Economie - verder info hieromtrent volgt!

- Markten mogen doorgaan.
Tijdens de weekdagen gaan markten gewoon door en wordt gevraagd de nodige plaats tussen de kramen te laten.

- Krantenwinkels blijven tijdens de week in elk geval geopend - in het weekend kunnen ze ook open zijn als ze bijkomstig voedingswaren verkopen

- Naar de kapper gaan kan nog altijd, al moet dat nu wel op afspraak gebeuren. Zo wordt de één op één regel gerespecteerd.

- Over de eventuele openingstijden van fitnesscentra en sauna’s bestaat nog geen duidelijkheid. Echter voor onze zone is beslist dat deze centra moeten gesloten worden - dus als je dit vaststelt => vraag de uitbater zijn zaak te sluiten !

- Wassalons mogen open blijven in de week maar moeten sluiten in het weekend.

Culturele en sportieve activiteiten, dierentuinen en (pret)parken
- Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden afgelast, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn. Dat alles tot 3 april. (Wat de gemeente Sint-Laureins betreft is dit verlengd tot 19 april, dus op 04 april gaat de carnavalstoet NIET door!)

Openbaar vervoer
- De Lijn neemt extra maatregelen. Er wordt gevraagd aan de reizigers om achteraan op te stappen en zo veel mogelijk met sms- of e-tickets te betalen
Vanaf zaterdag zal er geen cash meer toegelaten worden op bussen, trams en in De Lijn winkels”
Ook zullen controleurs ook meer focussen op het helpen van de mensen in deze tijden van verwarring.

Huwelijk en begrafenissen
- Huwelijken worden uitgesteld !
Er worden geen trouwplechtigheden meer uitgevoerd. De plechtigheden in de gemeentehuizen, stadshuizen en de kerk zullen niet meer voltrokken worden en dat momenteel tot 3 april.
Ook geplande trouwfeesten worden uitgesteld
- Begrafenissen in intieme kring mogen wel doorgaan.

Scholen, crèches en universiteiten
- Alle lessen op scholen worden vanaf maandag opgeschort en dat blijft zo tot het begin van de paasvakantie op 3 april.

- Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid).
Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.

- De crèches blijven open.

rusthuizen en woonzorgcentra
- In Vlaanderen blijven de rusthuizen of woonzorgcentra dicht voor bezoekers, en dat zeker tot het einde van de paasvakantie.
In de loop van de volgende uren zal er over bepaalde maatregelen nog preciezer gecommuniceerd worden.
Er zijn nog veel grijze zones waar nu nog geen duidelijkheid over is.

Bronnen: BE-Alert bericht: Coronavirus – algemene informatie en https://www.hln.be/…/van-afhaalfrituur-tot-kapper-wat-valt…/