Heen-en-weer-week 2019

collage

Tijdens de week van 13 tot en met 17 mei 2019 organiseren we opnieuw de 'heen-en-weer-week'.

We verwachten 361 leerlingen van de verschillende basisscholen gelegen binnen onze politiezone (Eeklo - Kaprijke - Sint-laureins) die het volgende schooljaar de stap naar het middelbaar onderwijs zullen zetten. De meeste leerlingen in het middelbaar onderwijs doen hun verplaatsingen van en naar school met de fiets. Het zijn juist deze zwakke weggebruikers die we zo goed mogelijk willen voorbereiden voor hun deelname aan het drukke stadsverkeer.

Het verkeersproject vindt plaats in en om de sporthal te Eeklo. Gezien de leerlingen zich dienen aan te bieden met de fiets moeten zij de verplaatsing van en naar de sporthal met de fiets afleggen. De meeste scholen maken van de mogelijkheid gebruik zich hierbij te laten begeleiden door politieagenten per fiets. De kans is dus groot dat je volgende week groepen leerlingen door Eeklo ziet "heen en weer" naar de sporthal.

Tijdens een halve schooldag bieden wij de jongeren 3 onderwerpen aan, namelijk :

1. Theorie en praktijk over de dode hoek:

De dode hoek is en blijft een belangrijke oorzaak van letselongevallen bij fietsers.

Vandaar onze keuze om dit onderwerp te belichten zowel theoretisch, met een film en aan de hand van een maquette, als praktisch door de leerlingen te laten plaatsnemen in een vrachtauto.

De vrachtwagen, ons gratis ter beschikking gesteld door de firma Van de Moere nv uit Sint-Laureins, staat opgesteld achter de sporthal. Op deze manier ondervinden de leerlingen dat een vrachtwagenbestuurder toch wel heel wat beperkingen heeft naar zichtbaarheid in de onmiddellijke omgeving van zijn vrachtauto.

2. Hindernispiste:

De evenementenhal van de sporthal wordt herschapen in een hindernispiste. Hierbij worden de coördinatie, de fietstechniek en de behendigheid getoetst en indien nodig wat bijgeschaafd.

3. Het fietsexamen:

Als laatste onderdeel wordt het fietsexamen afgenomen van elke leerling.

Bij aanvang worden alle fietsen onderworpen aan een technische controle. De leerlingen krijgen de mogelijkheid hun fiets gratis te laten registreren door het aanbrengen van een rijksregisternummer in het frame van de fiets. Een gevonden fiets kan op die manier op een eenvoudige manier aan de rechtmatige eigenaar worden terugbezorgd.

Voor de start van het fietsexamen dienen de leerlingen 5 verkeersborden, die alle fietsers horen te kennen, aan de hand van meerkeuzeantwoorden te verklaren.

Tijdens het fietsexamen dient een traject afgelegd te worden op de openbare weg. Het traject loopt als volgt: de leerlingen verlaten de terreinen aan de sporthal langs de achterzijde aan de kant van het Scoutspad om vervolgens via de Burgemeester Lionel Pussemierstraat, Oostveldstraat, Hospitaalstraat, het fietspad langsheen de spoorweg, de N9 te dwarsen en hun weg verder te zetten via de Zuidmoerstraat, Visstraat, Oostveldstraat en zo terug via te keren naar de sporthal via de Burgemeester Lionel Pussemierstraat en het Scoutspad.

Op enkele drukke locaties wordt door de technische dienst van stad Eeklo grote oranje waarschuwingsborden geplaatst teneinde de weggebruikers attent te maken op het fietsexamen.

Wij opteren ervoor om elke leerling individueel te laten begeleiden door een politieman of -vrouw. Deze wijze van werken garandeert de veiligheid en een correcte beoordeling van elke leerling. Hij/zij krijgt dan onmiddellijk na het beëindigen van het examen feedback van de begeleider.

Iedere leerling wordt beoordeeld en krijgt een quotering op de vier verschillende onderdelen (technische staat fiets, behendigheidspiste, kennis van de verkeersborden en het fietsexamen).

Het resultaat per leerling wordt aan de school overgemaakt.

Na afloop krijgen de leerlingen een "fietsdiploma".

De Politiezone Meetjesland Centrum wil met dit initiatief bijdragen tot "een veilige en leefbare zone" waarin de verkeersveiligheid van alle weggebruikers en deze van de zwakke weggebruiker in het bijzonder een hoofdrol speelt.