Europese dag van het slachtoffer 2023

22 februari is de jaarlijkse Europese Dag van het Slachtoffer, een dag waarop er aandacht wordt gevraagd voor de rechten van slachtoffers.

Europese dag van het slachtoffer 2023

Afbeelding Slachtofferzorg - Dag van het slachtoffer 2023

Zorg dragen voor slachtoffers

De Politiezone Regio Rhode & Schelde, en het STAP-team (Sociaal Team en Algemene Preventie) in het bijzonder, heeft in haar dagelijkse werking voortdurend aandacht voor slachtoffers.

Slachtoffers van misdrijven (en hun nabestaanden) kunnen bij ons Sociaal Team terecht voor ondersteuning, informatie en bijstand. Dit team is gevestigd in het politiecommissariaat in Destelbergen. Of je nu het slachtoffer bent van intrafamiliaal geweld, een verkeersongeval, oplichting, stalking, agressie of wat dan ook, de deur van het Sociaal Team staat altijd open. Bovendien heeft onze politiezone buiten de diensturen ook een beurtrol binnen een groter netwerk van slachtofferbejegenaars. Bij ernstig slachtofferschap vangen deze bejegenaars de slachtoffers op en zorgen ze voor emotionele steun. Ze bieden hen een luisterend oor en informeren over juridische zaken en het verloop van het onderzoek. Ook slechtnieuwsmeldingen behoren tot deze basisfunctionaliteit van de lokale politie. Deze zorg is onbetaalbaar voor slachtoffers, niet alleen om de onmiddellijke gevolgen te verzachten maar ook voor de latere verwerking van het gebeuren.

Het STAP-team van de Politiezone Regio Rhode & Schelde is bereikbaar op het nummer 09 363 72 72 of per mail via pz.rhodeschelde.slb@police.belgium.eu

Slachtofferonthaal en slachtofferhulp

Om een optimale slachtofferzorg te garanderen werkt het Sociaal Team samen met Slachtofferonthaal en Slachtofferhulp.

Slachtofferzorg.be

De website www.slachtofferzorg.be bestaat intussen vijf jaar en bundelt een schat aan nuttige informatie. Slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en aanslagen vinden er antwoorden op juridische, praktische en emotionele vragen. Ook naasten van deze slachtoffers en getuigen kunnen voor informatie en ondersteuning op deze website terecht.