Ransomware voorkomen

U hebt afgelopen weekend ongetwijfeld het nieuws gehoord over de grootschalige cyberaanval.

De schaal van de aanval en de paniek die de ransomware-attack heeft veroorzaakt is groot, maar de problemen hadden veel kleiner kunnen zijn als organisaties een redelijk beveiligingsbeleid hadden gevoerd. Het is en blijft belangrijk om mails en/of bijlagen die u niet verwacht niet te openen. Mogelijk betreft het een mail of bijlage met ransomware (of andere virussen).

Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gevangen houdt. Het woord 'ransom' betekent in het Nederlands 'gijzeling', en dat is precies wat ransomware doet. Het houdt bestanden of zelfs je hele computer 'gevangen', en je kunt pas weer toegang krijgen door de aanvallers geld te betalen. Doe je dat niet, dan worden je bestanden vernietigd en ben je gezien.

In de literatuur lezen we dat het gaat over een vorm van goed georganiseerde criminaliteit. "Dit is helaas de realiteit waar we mee moeten omgaan: dit soort clubs maakt optimaal gebruik van alle tools en kwetsbaarheden die ze ter beschikking staan. Zodra ze kansen zien, pakken ze die met beide handen aan, en zolang hun doelwitten op hun handen blijven zitten en zich niet voorbereiden op hun aanval, blijft het een bijzonder lucratief verhaal."

Bij klachten of meer informatie over ransomware (wat te doen bij infectie, hoe preventief werken, …) vindt u terug op https://www.nomoreransom.org/nl/index.html

Handige tips om ransomware te voorkomen:

  • Reageer niet op spamberichten.Verwijder spam onmiddellijk zonder het te openen, op die manier kan de ransomware je PV of laptop niet binnensluipen.
  • Vermijd verdachte sites en downloads.Websites die illegaal gratis diensten aanbieden (muziek, films, …) zijn vaak een lokaas om nietsvermoedende slachtoffers te misleiden.
  • Installeer steeds krachtige en up-to-date beveiligingssoftware.
  • Maak regelmatig back-ups van je bestanden.
  • Zorg dat je besturingssysteem actueel is.