Theatervoorstelling 'Fractie van een seconde'

Gisteren woonden leerlingen van het vijfde middelbaar van alle scholen in Maldegem de theatervoorstelling ‘Fractie van een seconde’ bij. Deze doelgroep begint met rijlessen en zal binnen korte tijd ook zelf actief deelnemen aan het verkeer.

Jongeren vertonen vaker hoger risicogedrag en maken een groot deel uit van het totaal aantal verkeersslachtoffers.

De voorstelling die tegelijk geestig, emotioneel en confronterend is, vormt een totaalverhaal waarin jongeren via muziek en lied, humor, filmbeelden en een nabespreking bewust worden gemaakt over de risico’s in het verkeer en de gevolgen als er iets fout gaat.

Een verkeersongeval overkomt je in een fractie van een seconde. Dit is ook de hoofdrolspeler - Rudy Claeys - in 2003 overkomen. Vanuit zijn rolstoel acteert Rudy nu samen met zijn mede- en tegenspeler Stef Vanlee in deze energieke theatervoorstelling. Stef Vanlee heeft ruim 18 jaar ervaring op de spoeddienst en bij de MUG en snijdt het thema langs de andere hoek aan. Stef vertelt over zijn interventies als verpleger bij de MUG, soms spectaculair maar ook aangrijpend.

Op het podium delen Stef en Rudy op een creatieve en humoristische manier hun ervaringen. Cijfers vertalen ze naar verhalen over ‘echte’ mensen. Op die manier krijgen de statistieken een gezicht.

Na de voorstelling begrijpen de jongeren welke van hun gedragingen in het verkeer risicovol zijn. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun gedrag in het verkeer en vinden verkeersveiligheid belangrijk.