Diefstalpreventieadvies

We spreken van diefstalpreventie als we het hebben over bijzondere preventiemaatregelen met het oog op het voorkomen van een inbraak. We onderscheiden drie soorten verschillende beveiligingsmaatregelen die altijd in deze volgorde worden behandeld:

  • de organisatorische maatregelen
  • de bouwkundige maatregelen
  • de elektronische maatregelen

Niets garandeert je dat er dan niet meer ingebroken wordt, maar bepaalde diefstalpreventieve maatregelen zullen het risico op een inbraak aanzienlijk verminderen en de potentiële inbreker zeker afschrikken.

Diefstalpreventieadviseur

In onze politiezone zijn een aantal politiemensen opgeleid als diefstalpreventieadviseur.

Hun opdracht is:

  • verstrekken van objectief en kosteloos advies inzake beveiliging tegen inbraak aan iedere burger die al dan niet reeds slachtoffer werd van een inbraak;
  • verstrekken van advies inzake beveiliging aan de kandidaat-bouwers of mensen die een woning renoveren, ook op basis van door de architect gemaakte plannen;
  • adviseren van zelfstandigen, handelaars, uitoefenaars van vrije beroepen, ... inzake de beveiliging tegen inbraak/overvallen/winkeldiefstal;
  • geven van uitleg over criminaliteitspreventie aan verschillende doelgroepen ter gelegenheid van een buurtgesprek (bvb: wijkverenigingen, handelaars, beroepsverenigingen, ...);
  • aanreiken van informatie over het diefstalpreventief materiaal en over de beveiligings- en preventietechnieken.

Aarzel niet om met ons contact op te nemen door het invullen van het contactformulier en te vermelden dat je een diefstalpreventieadvies wenst.

Denk eraan dat het om een professionele, objectieve en volledig kosteloze dienstverlening gaat.

Gaat u bouwen of verbouwen? Wij geven deskundig advies!



De lokale politie Vlaamse Ardennen geeft gratis en vrijblijvend advies inzake diefstalpreventie.

Onze diefstalpreventieadviseurs staan ter beschikking om jou persoonlijk alle nuttige informatie te geven.

Is jouw bouwplan getekend?

Waarom niet van bij de start rekening houden met tips en raadgevingen die jouw woning beter kunnen beveiligen tegen inbraak.

Wacht niet en maak meteen een afspraak met onze adviseurs.

Samen kunnen wij dan jouw plan bekijken waarna een persoonlijk beveiligingsadvies kan worden verstrekt.

KMO's en beoefenaars van vrije beroepen die investeren in de beveiliging van hun beroepslokalen tegen inbraken, overvallen en diefstal, kunnen hiervoor een verhoogde fiscale aftrek krijgen. Om te kunnen genieten van dit fiscaal voordeel moeten zij investeringen doen die ze terugvinden in hun veiligheidscharter.

Meer informatie vind je bij jouw preventieadviseur van jouw lokale politie of op de website van de federale overheidsdienst.

Inbraakpreventie voor appartementen

Wie op een vierde verdieping woont, waant zich vaak veilig 'hoog en droog', ver van het inbraakgevaar van de 'villawijken'. Toch wordt er steeds meer ingebroken in appartementen. Inbrekers raken er vaak moeiteloos binnen, mede door een gebrek aan voorzorg vanwege de bewoners. Dat geldt zowel voor luxeappartementen als voor sociale woonblokken.

Specifieke risico's voor appartementsgebouwen:

  • De hoofdingang is vaak niet op slot.

    Wie aanbelt, raakt vanzelf binnen via de deurtelefoon ('parlofoon)' zonder zich te hoeven bekendmaken of wandelt mee met een andere bezoeker. Inbrekers testen ook graag alle bellen uit, zo weten ze meteen waar er niemand thuis geeft...
  • Andere gemeenschappelijke ingangen en plaatsen.

    Garages, kelders of branddeuren blijken vaak niet gesloten.
  • De appartementen zelf.

    Als de deur niet op slot of van slechte kwaliteit is, heeft een inbreker vrij spel. In de gangen is de sociale controle immers klein. Ramen zijn vaak nauwelijks beveiligd of blijven zelfs openstaan.
  • De buitenzijde.

    Er kan worden binnengeklommen via brandtrappen, balkons en slecht afgesloten naburige appartementen of zelfs via de gevel.
  • De onmiddellijke omgeving van het gebouw.

    Is de parking goed zichtbaar? Beplanting? Donkere hoeken?

Bekijk de preventiefolder "Veilig wonen, een zaak voor iedereen" met allerlei nuttige tips.

Laten we er samen werk van maken!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Vlaamse Ardennen via het contactformulier of telefonisch via 055 33 88 88.