Valse mail in omloop!

De laatste dagen hebben we al meerdere meldingen ontvangen betreffende mails (die heel erg lijken op officiële mails), die de ronde doen. In deze mails worden dan enkele handelingen gevraagd van de ontvanger, waar eigenlijk geen kwaad opzet mee is. Maar enkele ogenblikken later krijgt het slachtoffer dan een telefoontje van een zogezegde medewerker van de ‘antifraudecel’ van zijn/haar bankinstelling.

Fraude alert

Deze zogezegde medewerker vraagt dan om het programma, Anydesk, te downloaden. Op deze manier kunnen zij je computer overnemen, om samen met jou je rekeningen te beveiligen tegen fraude. Na het downloaden word je gevraagd om in te loggen in je bankinstelling (waarbij zij dan alle stappen kunnen volgen). Vervolgens stelt de zogezegde medewerker je gerust dat je rekeningen nu beveiligd zijn, maar in werkelijkheid gaan zij nu net je rekening plunderen!

Krijg je dus zo’n telefoontje, verbreek dan onmiddellijk de verbinding en neem contact op met het officiële telefoonnummer van je bankinstelling. Zo kan je de echtheid van de persoon in kwestie nagaan. Ga ook nooit zomaar in op de vraag om programma’s zoals Anydesk te downloaden, een bankmedewerker zal je hiervoor nooit opbellen!

Ben je toch op zo’n telefoontje ingegaan:

- Contacteer dan je bank en/of Cardstop op het nr 078 170 170. Zo kunnen eventuele frauduleuze transacties geblokkeerd worden.

- Doe aangifte bij de politie.

- Meld de fraude bij https://meldpunt.belgie.be/meldpunt/